"Отнасям се с уважение към всеки един, който се е ангажирал в предстоящата президентска кампания." Това каза днес кандидатът на АБВ Ивайло Калфин пред БНТ. Според него всеки от кандидатите имал свои качества, а когото и да изберат, се надява да не е "партиецът, влязъл в прзидентската институция".

Опонент е досегашният модел, затова говорим за ГЕРБ (като главен опонент, б.р.). Досегашният модел на президентската институция за мен е опонентът, защото според мен тя трябва да се промени изцяло. Тук не говоря лично за г-н Плевнелиев - става въпрос за ролята на президента, на президентската институция в държавата.

Така че в този смисъл, доколкото ГЕРБ посочи предния път г-н Плевнелиев и сега пак ще има свой кандидат, те са опоненти, ако искат да запазят същото президентство, доволни са от президентството на г-н Плевнелиев и казват: „Той имаше едни прекрасни 5 години, ние ще ги продължим“. Тук вече става въпрос за сблъсък на абсолютно принципни тези, каза кандидатът на АБВ.

Той даде пример, че едно от нещата, които би могло да се променят е ветото на президента над даден закон да се преодолява с по-голямо мнозинство.

Ако президентът прецени, че законът не е добър и го върне в Народното събрание, все пак да се иска малко по-високо мнозинство, отколкото половината от присъстващите депутати. Но всички тези разговори за промяна в правомощията на институцията са за някой бъдещ момент, призна Калфин.

"Пред страната ни има много рискове, каза още той - напрежението в Близкия Изток, обстановката в Черно море и др. Нужно е отстояване на позиции, имаме интереси - със съседите да бъдем в добри отношения.

Трябва да имаме не позиция на снишаване, а точно обратното - позиция активна в региона. Което обаче поставя на различна основа отношенията. Ние трябва да търсим каналите за сътрудничество и за успокояване."

По думите му ще продължим да зависим от руската страна по отношение оборудването за АЕЦ "Белене", защото нямаме нищо, докато то не бъде построено.

България е осъдена и няма как да не плати за "Белене", но по-големият въпрос е - като платим, какво? Ние ще платим и ще получим едно оборудване в кашони. Което означава, че ще продължаваме да зависим от руската страна и нейното желание - да бъдат инсталирани (реакторите, б.р.), или пък да бъдат продавани на някой.

Калфин признава, че навремето определно е имало натиск отвън проектът за Втора атомна да бъде прекратен.

Има големи енергийни интереси – те не са тайна. България доскоро покриваше голяма част - някой път достигаше до 70-80% от дефицита от електроенергия на Балканите. Имаше периоди, в които ние изнасяхме за Турция, Гърция, Албания, Сърбия , Република Македония, Косово и т.н.

Това е огромен пазар и за този пазар има интереси. Турция започна много големи инвестиции в собствената си енергийна система, Румъния започна големи инвестиции в собствената си енергийна система и развитие на нови мощности, даже Албания беше казала по едно време, че иска да стори атомна централа. Така че на този пазар има много силна конкуренция, каза бившият министър.

Той отговори задочно и на думите на новоизбрания депутат от "Единна Русия" Пьотр Толстой пред пратеника на БНТ в Москва: "Просто ще я купим цялата (бел. ред. България). Половината от крайбрежието вече купихме."

България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България, смята Калфин.