Предстоящите четири почивни дни около Деня на независимостта ще бъдат хладни. Дни преди настъпването на астрономическата есен (17,21 часа на 22 септември) температурите в цялата страна падат, съобщават синоптиците от НИМХ към БАН, цитирани от Нова тв.

„На 22 септември идва астрономическата есен, а вече ще сме забравили за летните дрехи", казва синоптичката Анастасия Стойчева.

По думите й след тази дата температурите ще са значително по-ниски.

Още от днес в Североизточна България започва захлаждане, а температурите ще паднат под 20 градуса. Във вторник температурите ще са 15-20 градуса в цялата страна. Ще вали и ще гърми. През седмицата ще има чести превалявания. Минималните температури също ще се понижат и ще се появят слани по високите части.

В страната ще навлиза доста студен въздух. Още тази седмица по високите части на Рила температурите ще паднат под нулата.

Лятото няма да си отиде напълно, но застудяванията оттук нататък ще бъдат все по-чести.

„Като премине тази обстановка, ще има до края на месеца по-сух период, с малко по-високи температури, но те вече няма да са от порядъка на 30 градуса“, уточни Стойчева.

Навръх Деня на Независимостта и ще е най-студено. Живакът ще слезе до 18 градуса, а дъждове се очакват в Южна и Източна България. Захлаждането в сравнение с последния уикенд ще е с 8-12 градуса.