Кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев обяви, че не е изненадан от първите седмици на кампанията. Пред бТВ той обясни, че не бил и човек, който си мери пулса, но се вълнува пред новите предизвикателства.

„Зависи колко е сложен полетът, зависи в каква политика влизаш. Разбира се, неизвестното поражда напрежение. От всичко, което виждам досега, нямам изненади“.

Румен Радев коментира съвсем кратко изтичащия мандат на президента Росен Плевнелиев.

„Имаше много положителни инициативи, съответно има неща, които аз не одобрявам в мандата, но оценката я дава българският народ и историята“.

На допълнителен въпрос какво точно не одобрява той отговори:

„Не бих държал агресивен тон към Русия точно в този момент“.

Ген. Радев и не би допуснал „късането на договора за Миг-29“.

„Русофил ли сте?“, бе следващият въпрос:

„Аз съм българофил. Завършил съм две академии в Америка, летя на руски самолет, но не съм нито русофил, нито германофил, нито американофил“.

Червеният кандидат-президент каза, че неговата цел е политиката на България да се прави в България, но все пак „в рамките на съюзите, в които членуваме“.

Началният тласък за влизане в политиката било „несъгласието с политиката, която води Министерството на отбраната в областта на военната авиация“. Румен Радев се кандидатирал за президент, защото бил осъзнал, че е „достигнал нивото да влияе на определени процеси, а иска да направи повече“. Той припомни, че президентът може и да няма изпълнителна власт, но може да влияе върху нея – например, председателства Консултативния съвет за национална сигурност. Готов ли е за война?

„Досега винаги съм се готвил за война. Понеже знам цената на войната, искам да работя за мира. За мира в България, за мира в Европа, за мира с Русия“.

Румен Радев отрече да е заложник на БСП, въпреки че червената партия го е издигнала.

„Доказал съм, че съм човек, който може да казва Не. За много неща съм им казал Не, но това е от кухнята и няма как да го коментирам“.

Кандидат-президентът на БСП отговори и на въпроса как вижда ролята на първата дама, след като Росен Плевнелиев е опазил съпругата си от публиката.

„Най-важното е най-сетне да има такава. Ако тя е с богата обща култура, с интелект, с визия, с езици – още по-добре“.

Финалният въпрос в предаването „120 минути“ на бТВ винаги е „Какво е за вас България?“

„България в момента за мен е кауза, за която трябва да се борим всички без оглед на политически пристрастия“.