23% от жените в местата за лишаване от свобода са неграмотни, а процентът при мъжете е още по-висок. Това съобщи днес на откриването на новата учебна година в женския затвор в Сливен министърът на правосъдието Екатерина Захариева, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че затворниците с висше или полувисше образование са едва 10%.

Според нея образователната система е сред най-бързо развиващите се в системата на наказанията. Министър Захариева добави, че образованието има и превъзпитателна роля - то предоставя възможност на лишените от свобода да получат нов старт в живота и възможност за достоен труд.

Само тази година в затворите в класните стаи ще влязат над 1400 ученици, съобщиха от Министерствто на правосъдието. В Сливенския женски затвор училищният праг прекрачват 64 жени, като шест от тях ще са в първи клас. Училище „Аргира Жечкова“ предоставя образование от I до XII клас. 

Освен това лишените от свобода могат да придобият и седем специалности.

Вчера Захариева пък посети Пловдивския затвор, където отбеляза, че 90% от лишените от свобода са трудово ангажирани в цехове за производство на пластмасови изделия за италианска фирма и опаковъчни материали за български фирми.

Обитателите там били доволни от по-ниските цени в лафката, а министърката им обеща в скоро време и разговори с близките на по-ниски тарифи през регламентираните телефони в затворите.