Лидерът на АБВ Георги Първанов се отказа да се кандидатира за нов президентски мандат и партията, заедно с коалиция от 7 формации, ще издигне Ивайло Калфин. Това съобщи самият Първанов днес. Името на коалицията е "Калфин - президент".

"Не се казва "Калфин - кандидат за балотаж", посочи Първанов.

Първанов афишира амбиции за трети мандат, което породи спорове дали има право на това според Конституцията, след като вече е бил държавен глава два пъти.

"Изключително сме доволни от тази кандидатура, не виждаме нищо по-добро на терена", каза Любен Дилов-син, почетен председател на "Гергьовден".

Партията е част от коалицията, която подкрепя Калфин. Според Дилов-син Калфин е човек, който може да говори еднакво добре и на изток, и на запад.

"Независимостта на президентската институция се определя от дългогодишния опит и политически позиции, потребността, смелостта, да се отразяват позиции, които понякога са различни от основния поток. За мен кандидатите за президентската институция би трябвало да определят ролята си въз основа на това какво са показали по отношение на самостоятелност. Българските ргаждани имат нужда от малко спокойствие и дългосрочна перспектива. Международната обстановка около България е особено напрегната. В международната политика България трябва да си създаде приятели. Това страните от ЕС, но и от нашия регион - Балканите и Черноморския регион", каза Калфин.

Според него президентът трябва да има социална чувствителност, като даде за пример двата мандата на Първанов. Калфин смята, че от президента не се очаква да бъде във война с всички, а трябва да помага на институциите да работят..

"Той е президент на всички българи, не само на най-красивите и най-надарените", заяви Калфин.

Той допълни, че няма претенции за повече пълномощия. Според него президентската институция може да бъде достатъчно активна и в рамките на тези, които има. От АБВ неведнъж са заявявали, че България трябва да бъде президентска република.

Калфин нарече ръководството на БСП "лъжци". То отново каза, че е имал добри отношения с премиера Бойко Борисов, докато бе негов вицепремиер в настоящия кабинет.

Първанов допълни, че Калфин се вписва най-добре в представата за държавен глава в сравнение с останалите кандидати. Според него коалицията е равнопоставена, което е заложено в споразумението и не е "коалиция на желаещите", в която всички са равни, но един е най-равен. Първанов допълни, че тази коалиция ще се яви заедно и на парламентарните избори и ще отстоява идеята за "третия път".

"Калфин напусна БСП по мое време. Аз трябваше да го заклеймя, да го изключа показано. Но не би. Не минаха две-три години и аз го поканих в екипа ми в президентството", припомни Първанов.

Според него президентът трябва да е готов да споделя отговорността за непопулярни действия на едно или друго правителство.

От думите на зам.-шеф на АБВ Румен Петков стана ясно, че предстои да се уточни кой е бъде кандидатът за вицепрезидент. Калфин каза, че има различни идеи, но те ще бъдат обсъдени с всички участници в коалицията и името ще е ясно в следващите десетина дни.

"За втори тур е много рано да мислим, може и на първи тур", многозначително каза Калфин.

На въпрос дали ще бъде потърсена подкрепа от ДПС Първанов каза, че коалиционното споразумение е отворено, но предстои тези теми да бъдат обсъдени.