Руският президент Владимир Путин се готви да обезглави Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ), твърдят запознати, цитиратни от "Лайф нюз".

Днес стана ясно, че председателят на СКРФ Александър Бастрикин ще подаде оставка скоро след парламентарните избори, които ще се състоят в неделя.

Вчера пък ТАСС съобщи за предстоящото оттегляне на прессекретаря на същия орган Владимир Маркин.

Въпросът за оставката на Бастрикин бил решен още през юли, твърди сайтът РБК. Тогава в СКРФ избухна скандал, в който се оказаха замесени високопоставени сътрудници на органа.

Недоволството от Бастрикин зреело от много време насам, твърдят пред медията източници от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Той е обвиняван за кризата във ведомството и за това, че залага на непрофесионални кадри.

Преди два месеца бяха арестувани Михаил Максименко и Александър Ламонов - съответно началник на Управлението за собствена сигурност към Следствения комитет и неговият заместник. Заедно с тях бе задържан и Денис Никандров - шеф на столичния Главен комитет. Тримата бяха обвинени в получаване на голяма сум като подкуп за промяна в по-леко на обвинението срещу известен руски мафиот и освобождаването на друг бандит.

Владимир Маркин

Оставката на Владимир Маркин пък вероятно е свързана с разкритията за плагиатство, пише Нюз.Ру. Съвсем наскоро излезе от печат книгата му "Най-гръмките престъпления през XXI век в Русия". Тя бе представена от автора на Международния панаир на книгата в Москва.

Веднага след това в. "Новая газета" написа, че Маркин заимствал големи пасажи от журналистката надежд Прусенкова, без да й цитира името. На което прессекретарят на СКРФ изригна. Той нарече в туитйър Прусенкова "неизвестна на никого извън своето блато журналистчица".

По-късно обаче Маркин се извини публично на автора на статията в "Новая газета". А издателството, публикувало книгата му, излезе с изявление, че липсата на позоваване на заимствани от статии пасажи в книгата е техническа грешка.

Вчера пък Владимир Маркин отмени среща с читатели.

Оставането или не на Бастрикин и Маркин на постовете им трябвало да бъде обсъдено след изборите, твърди РБК, като цитира своя източник от ФСБ. Скандалът с плагиатство обаче довел до решението за оставката на прессекретаря на СКРФ.

Политологът Евгений Минченко обаче издига съвсем различна версия за готвените чистки в СКРФ. Той припомня, че този комитет е създаден от самия Бастрикин. но в процеса на работата си Бастрикин развалил отношенията на СКРФ с Генералната прокуратура. Той загубил апаратната война срещу другите силови ведомства

Само преди седмица в Москва бе арестуван полк. Дмитрий Захарченко - зам.-шеф на Главното управление по икономическа сигурност и противодействие на корупцията (ГУИСИПК). В дома му бяха открити 8 милиарда рубли (120 милиона долара) в брой. Отделно медии съобщиха, че бащата на Захарченко имл близо 300 милиона евро в 6 банкови сметки в Швейцария. Оказа се обаче, че една от банките, където уж Захарченко-старши държал пари - "Дрезднер банк", не съществува от пет години насам.

Преди месец и половина пък шефът на Федералната митническа служба (ФМС) бе уволнен по обвинение в корупция и контрабанда на скъпи питиета, включително коняк "Курвоазие" от 1912 г. ФСБ обискира неговите и на заместниците му кабинети.