Сестрите Винъс и Серина Уилямс са вземали забранени субстанции със специалното разрешение на Международната тенис федерация и WADA (Световната антидопингова агенция), разкриха самите те в официалните мрежи.

Американките прилагат и снимки на тези документи. 

Часове по-рано руската хакерска група Fancy Bear се похвали, че е пробила електронната поща на WADA, откъдето е стигнала до цялата тази информация. Допинг е използвала и гимнастичката Симон Байлс, 4-кратна олимпийска шампионка от Рио де Жанейро.

WADA и Щатската антидопингова агенция осъдиха атаката и защитиха трите спортистки.

Сред забранените вещества, използвани от Уилямс, са оксикодон, хидроморфон, преднизон и т.н. и т.н. Повечето от тях са стероиди и обезболяващи. Хакерите са намерили доказателства за употребата им в последните 3 години. 

Симон Байлс, чиято история трогна света по време на игрите в Рио, пък приемала препарати заради Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Тя също отговори във фейсбук и подчерта, че вярвала в чистия спорт и винаги спазвала правилата. Байлс от много малка е изоставена от родителите си, майка й не е могла да се грижи за нея заради наркотична зависимост. Няколко години скита из приемни домове, преди да бъде осиновена от баба й и дядо й. 

Междувременно Fancy Bear се похвали, че тепърва ще вади "кирливи ризи" от файловете на Световната антидопингова агенция. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквато и да било връзка с хакерите. Той направи това тъй като веднага тръгнаха предположения, че Русия си отмъщава заради изключването на руските лекоатлети и други спортисти на Сборная от олимпийските игри заради системно нарушаване на антодопинговите правила. Мария Шарапова пък е със спрени права заради употребата на мелдоний. Тя ще научи съдбата си през октомври.