Пловдивската прокуратура повдигна тази сутрин обвинение на кмета на Перущица Ради Минчев и го остави за 72 часа в ареста.

44-годишният Минчев, който е кмет втори мандат на Перущица, бе арестуван  вчера при спецакция на ДАНС и МВР. Заедно с него бяха арестувани още шестима души. Четирима са освободени. 

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи на пресконференция, че става въпрос за предварително подготвена схема за източване на средства от Междуведомствената комисия - в случая за укрепване на свлачище в землището на село Чурен. За целта били изготвени фалшиви документи.

Укрепването трябвало да се извърши в периода април-юни, уточни наблюдаващият прокурор Даниела Стоянова. Строителните работи са на обща стойност 260 000 лева. Подготвените документи са за първия транш в размер на 132 000 лева.

Дружество, контролирано от Павлин Статев, влязло в договорки с Ради Минчев и софиянката Илияна Павлова за извършване на строителните дейности. То обаче не отговаряло на изискванията по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Нямало и посочен подизпълнител.

Подписва се договор между кмета и същинския строител, като подписите на истинските лица-изпълнители са подправени от Статев.

Предварително се е знаело кой ще спечели поръчката. Договорено било също свлачището да се укрепи за 45 000 лева, а останалата сума от 85 000 лева била разпределена между участниците в схемата, изтъкна окръжният прокурор.

Ради Минчев е поискал 40 000 лева подкуп. За това деяние законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева. 

Румен Попов добави, че две трети от документацията само по този казус е неистинска, в това число и акт 15, което е постигнато с 13 фалшиви подписа.

Павлин Статев и Илияна Павлова също са задържани за 72 часа. Статев е с две обвинения – за подкуп и за документални престъпления, Павлова също е с две обвинения - за съставяне на неистински документи и за укриване на неистински вещи – печати. Тя е подписвала различни документи от хора, които не съществуват, и е полагала неистински печати. У нея са намерени 13 печата на различни институции и различни хора. 

Сигналът за финансовите злоупотреби в община Перущица е подаден в ДАНС през февруари 2016 г., каза директорът на регионалната структура на агенцията Николай Петров. Установено е, че престъплението продължава да се извършва от същите лица и след събирането на необходимата информация се е пристъпило към акцията по задържането им на 13 септември. 

Иззети са компютри, флашки с различна информация, 40 000 лева, 13 броя печата на различни държавни и общински администрации. 

Съпартийците на Ради Минчев от ДСБ обаче смятат, че случващото се е координирана политическа атака.

"Това е една гнусна политическа атака, която идва в един изключително важен момент – когато имаме кандидат за президент, който може да разбие договорката между БСП и ГЕРБ за президетските избори, а и за последващо управление след това. Повече от ясно е, че сигналът е подаден от бивш кандидат за кмет от БСП, когото Ради Минчев е победил”, заяви пред Нова телевизия Йордан Иванов от ДСБ Перущица.

Той визира общинския съветник Георги Злачев.