Обстановката в страната остава усложнена след наводненията през последните дни. Затруднена е ситуацията в областите Велико Търново и Габрово, където работят кризисни щабове. В тези области бяха наводнени десетки къщи. Прелял преливник на язовирна стена край търговищкото село Априлово наводни селскостопански дворове, земеделска техника и избени помещения на къщите, съобщава Нова ТВ. Във Велико Търново ситуацията се нормализира и нивото на река Янтра се понижава. От високите придошли води е бил залят мостът между селата Леденик и Шемшево. 

Всички служби работят в координация, предприети са мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. На места са разположени постове за наблюдение на критичните участъци. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките. 

 

 

 

 

 

 


Община Габрово ще търси съдействие за преодоляване на щетите, причинени от проливните интензивни валежи - сумарно 96 литра на квадратен метър. Няма информация за бедстващи хора и квартали без ток. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци.