В началото на 2017 година ще дебютира новият безжичен стандарт Bluetooth 5, съобщи официалният сайт bluetooth.com.

Той вече е разработен и тестван, догодина предстои имплементирането му в реални устройства, като освен стандартните смартфони, таблети и лаптопи, той ще се прилага и във все по-модерните Internet of Things устройства, които имат за цел да направят и дома ни смарт.

Характеристиките на новия стандарт са впечатляващи - два пъти по-бърза скорост от 25 на 50 мб/с, на четири пъти по-голямо максимално разстояние - 243 м спрямо 61 м на стария стандарт Bluetooth 4.2. Реалните резултати ще са зависими и от хардуера, разбира се. Само преди десетилетие максималният обсег на технологията бе 10 метра.

Преходът към Bluetooth 5 ще зависи единствено от това колко бързо производителите ще напишат и пуснат обновления на фърмуера. Очаква се мървите устройства с нови модули да дебютират на изложението за потребителска електроника CES 2017 в Лас Вегас през януари 2017 г., както и фмагманите на големите компании като Samsung, HTC, LG и други да бъдат оборудвани с тях догодина.

Увеличението на скоростта и дистанцията обаче не е най-важното, отбелязват производителите - ключови да и видът и количеството информация, която ще може да се пренася, което е истинският скок, отбелязват от Bluetooth.

Реалната приложимост на 240 метра максимална безжична връзка е и пряко свързана с факта, че това са стойности при оптимални условия - без препяствия и смущения. Реалната връзка ще работи добре наполовина на тази дистанция. Което обаче е достатъчно за да се свързват с лекота смарт устройствата в един дом, например.