Децата, участвали в кампанията "Стара хартия за нова книга", само за два дни успяха да спасят от изсичане 271 дървета. Това е резултатът от първите събития от националната кампания за насърчаване на детското четене и опазването на околната среда тази година. Те се проведоха в Хасково и София.

Над 4000 деца участваха в двата празника на природата и книгите. Всички те заедно събраха близо 22 т хартия за рециклиране и в замяна всяко дете получи нова книжка по избор, знания как да пази природата и защо е важно да се събират разделно отпадъците, много усмивки и забавление.  

Празникът в София се проведе на 11 септември пред Книжен център „Гринуич“ като част от културния календар на града и бе под патронажа на столичната кметица Йорданка Фандъкова. Дни преди първия учебен ден под надслов „Почисти и прочети“ 3150 деца със своите родители активно се включиха в акцията и събраха 16,2 тона хартия. Йорданка Фандъкова изрази благодарността си съм всички родители, които отговорно възпитават децата си и ги насърчават да четат:

​Йорданка Фандъкова бе патрон и гост на празника "Стара хартия за нова книга" в София.

„Стара хартия за нова книга“ е в подкрепа на грижата за околната среда и в това е смисълът на Зелена София. А да се грижи за природата може човек само, когато е образован. Четящите хора са свободни хора, така че само чрез четенето и образованието можем да бъдем свободни.“, каза Фандъкова.

Организаторите на празника - изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД господин Тодор Бургуджиев и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“, пожелаха на децата да се забавляват на празника, да научат много нови неща за опазването на околната среда и да открият нови и любопитни неща в книжките, които са си избрали.

За забавленията се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”. Забавни викторини на литературна и екотематика провериха знанията на деца и възрастни. Малчуганите, отговорили правилно на въпросите, свързани с Роалд Дал и неговата книга ГДВ, получиха за награда покана за галапремиерата на филма „Добрият великан“. Тя е на 13 септември в чест на 100-годишнината от рождението на британския автор.

Музика, танци, игри и интересни предизвикателства, както и екоработилница за изработване на бижута и сувенири от отпадъци направиха децата съпричастни към опазването на околната среда. В програмата на събитието се включиха и младежи от фондация „Светът на Мария“, които обучаваха децата да изработват гирлянди, пеперуди и цветя от хартия. Празничен концерт изнесоха детските и тийнейджърски вокални и танцови групи - ВТФ „Врабчета“ при Столичен център за работа с деца и солистите от вокална група „Смехоранчета“. Младите таланти от танцово училище за деца и тийнейджъри DIVA DANCE SCHOOL представиха специалното денс шоу „Книготанция“.

Детският онлайн портал Az-deteto.bg и проектът „Забавното четене“ наградиха победителите в конкурса за творческо писане „Напиши свой край на детско произведение“, който е част от инициативата „Забавното четене“. Тази година децата трябваше да предизвикат въображението си и да напишат нов край на „Пипи Дългото Чорапче“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ или „Малката кибритопродавачка“.

Ден по-рано - на 10 септември, бе празникът на четенето и природата "Стара хартия за нова книга" в Хасково. Градът за първи път бе сред домакините на националната кампания. И тук всяко дете, което доведе възрастен с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книжка. Малчуганите, донесли допълнителни 5 кг хартия, получиха втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД.

"Стара хартия за нова книга" бе за първи път тази година и в Хасково.

Кампанията в Хасково под надслов "Почисти и прочети" отчете 4,7 тона предадена хартия и повече от 1000 раздадени книги на повече от 900 деца. И резултатът само от града е спасени 61 дървета от изсичане. И тук малчуганите се радваха на танци, музика и забавни викторини, гледаха образователната постановка „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”  – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. За настроението по време на празника на книгите и природата се погрижиха детски и младежки състави, сред които спортните клубове „Гранд“, „Тангра“, „Мега спорт“, „Торнадо“, акробатите от КГС „Юнак“, звездите на аеробиката от КА „Виолена“ и „Seven Go“, вокална група „Орфейче“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, балетна формация „Рона“, хор „Орфей“ и мажоретен състав „Хасково“. Партньори на събитието в Хасково бяха общината и регионалната библиотека "Христо Смирненски".

​Следващите празници под надслов "Почисти и прочети" ще са във Варна и в Русе.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

Следващите две спирки на "Стара хартия за нова книга" тази година са във Варна - на 17 септември, и в Русе - на 18 септември.

Средствата от събраната стара хартия в четирите града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

* Инициатори на "Стара хартия за нова книга" за четвърта поредна година са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films, а официални медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg,azcheta.com. За да се случва празника заслуга имат издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, които предоставиха свои книги, сред които децата могат да изберат в замяна на хартия за рециклиране. „Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.