Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разхождаме се по огромна луксозна тераса, която се намира на покрива на шестетажна сграда в старата част на Москва. Изгледът е направо поразителен. "Виждаш ли стъкления покрив на съседа? Там живее кметът на Москва", казва с усмивка художникът Никас Сафронов, сякаш иска да подчертае колко са близки. "А Путин маха ли Ви за поздрав?", шегувам се аз и забелязвам, че художникът изведнъж става сериозен. "Той живее малко по-нататък", казва ми Сафронов. "Путин върши неща, каквито никой преди него не е правил. Освен Исус Христос може би. Изпитвам безкрайно уважение към нашия президент", добавя 60-годишният художник и ми показва един рисуван от него портрет на Путин, увит в прозрачно фолио. До него е подредена картина, която изобразява сибирски тигър на фона на Кремълските черкви.

Путин, победителят

"Рисувам лица, които са интересни. Вижте, в лотарията например никой не иска да знае кои са губещите, но всеки иска да види победителя. А Путин е именно такъв: професионалист, мъж, патриот. Човек, когото намирам за изключително интересен", казва Сафронов, който е един от най-прочутите съвременни руски художници. В т.нар. "златен" квартал около Патриаршеските езера живеят хора като него - победителите в нова Русия. Всички те са хора с пари. С много пари. За имотите си тук плащат точно толкова, колкото и в Лондон или Париж, където много от тях също притежават жилища или къщи. Тук не се долавя досадната миризма от метрото. Но за сметка на това навсякъде мирише на отработени газове - защото може би никъде по света няма толкова много лимузини Мерцедес S класа на квадратен метър.

Съпругите на някои олигарси притежават тук второ жилище - и по някой бутик. Нали не бива да скучаят в гористия Рубльовка - квартала на богаташите. Никас Сафронов не познава скуката. Той произхожда от съвсем обикновено семейство, но днес е един от най-заможните руски художници. Сафронов се наслаждава на имиджа си: той е царят на купоните, навсякъде е добре дошъл гост, любимец е на луксозните печатни издания. Срещал се е със София Лорен и Михаил Горбачов, с Буш младши и Бил Клинтън. Множество снимки на знаменитости красят офиса му.

Палат за 40 милиона долара

Сафронов ме кани да разгледам дома му: палат с площ 800 квадратни метра, вграден в сграда от 1920-те години. Твърди се, че му е струвал цели 40 милиона долара. Тук са събрани и любимите му експонати. "Всички предмети са оригинали", обяснява Сафронов, докато нахлузва един рицарски шлем. Питам го за какво му е цялата тази експозиция: френска Наполеонова маса, римски фрески, скъпоценни руски икони. "Защото пасват тук много добре. И защото мога да си го позволя", отвръща художникът.

Никас Сафронов е герой на своето време. Може би защото винаги е успявал да се нагоди към новите условия. А стилът му? Смесица от всички стилове. Самият Сафронов го нарича "Dream Vision". Най-много пари обаче му носят портретите на арабски крале, азиатски владетели, руски лидери. Все хора с пари. И портретите на Путин, разбира се. Сафронов твърди, че се познават лично. Но не желае да говори за това. Бил аполитичен. Но все пак си говори с мен и за голямата политика.

"Светът не може без Русия"

"Западът използва Русия за сплашване. Това обаче не е правилно. Русия си остава важна част от този свят. Без Русия няма Германия, няма Полша, цяла Европа я няма. Светът не може да съществува без Русия. Също както не може да съществува и без пчелите, въпреки че те понякога жилят", казва Сафронов.

Художникът не отдава никакво значение на предстоящите парламентарни избори. "Важни са президентските избори. А те са чак след две години". Въпреки това той ще гласува на парламентарния вот. За да разбере най-сетне Западът, че Русия е непобедима. "Русия няма да стане нито комунистическа, нито европейска. Русия винаги е живяла според своите си закони. И винаги е вървяла по свой собствен път", казва Сафронов и бърза да се сбогуваме: горе на терасата вече го чака група деца. Десетина момчета и момичета, които искат да се учат от големия творец. Ще рисуват красивия сибирски тигър. На фона на Кремълските черкви.

Дойче веле

Коментари

 's picture

д-р Петроff

Трубадур

винаги ще има такива...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.