Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта "Южен поток" в България, съобщи шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Изявлението на Милер е в отговор на комюникето на ЕК, според което проектът трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейските закони.

"Европейската комисия не може да спре строежа, на нас никой не може да ни забрани да строим. И нашият отговор е много прост. През декември 2015 г, през декември още следващата година, първия газ по морската тръба през Черно море ще влезе в България, ще влезе в Европейския съюз" заяви Милер в руското тв шоу "Новини в събота със Сергей Брилевим".

Той допълни, че представители от Гърция също са поискали изграждане на клон на "Южен поток" там.

По време на срещата на Европейския делови конгрес в Атина на 29 май, министърът на енергетиката и опазване на околната среда на Гърция Янис Маниатис каза, че сътрудничеството с "Газпром" може да засили допълнително чрез изграждането на клон от "Южен поток" в Гърция. Според него, това ще даде един нов, по-сигурен начин за транспортиране на руски газ за Европа.

По-рано Русия започна съдебно производство пред Световната търговска организация относно гражданската енергия в ЕС. Този документ не позволява на компаниите, добиващи газ, да бъдат собственици на разположените в региона магистрални тръбопроводи, което създава сериозни пречки за проекта "Южен поток".

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че Русия възнамерява да изпълнява проектите "Северен поток" и "Южен поток", но ако ЕС попречи на изпълнението на втория, ще се помисли за други опции за руския газопровод - в страни извън ЕС.