Камарата на представителите на САЩ прие закон, който ще попречи на Агенцията за борба с наркотиците да работи срещу медицинската марихуана. Решението е уникално с това, че за пръв път се подкрепя употребата на марихуана на федерално ниво.

218 конгресмени надделяха над 189 в контролираната от републиканците долна камара на Конгреса, като приеха поправка, която не позволява на ДЕА (Drug Enforcement Agency) да преследва с федерални пари хората, които употребяват и продават марихуана с медицински цели - там, където вече е законно.

Досега в 22 от щатите медицинската марихуана е узаконена, като последно тази година това се случи в Мериленд. Федералното правителство обаче все още счита конопът за наркотик от най-висок клас, заедно с хероина и кокаина. Това създаваше конфликт между щатските и федералните закони там, където медицинската употреба е законна. Десетки пъти въоръжени агенти на DEA нахълтваха в клиники и диспансери, за да налагат националната забрана.

С приемането на поправката това противоречие изчезва.

"Конгресът официално се оттегля от войната с доставящите и ползващите медицинска марихуана" заяви Дан Рифъл, директор на Проекта за федерална политика за марихуаната пред Fox News.

Но конгресменът Джаред Полис, който е представител на един от двата щата, напълно легализирали марихуаната, заяви пред пресата, че решението е дошло изненадващо:

"Откровено казано, много от нас, които подкрепяхме тази промяна, не очаквахме да победим, и бяхме изненадани в каква степен надделяхме"

Друга промяна ще блокира ДЕА да пречи на изследователите, които разучават конопа като индустриално растение. Наскоро Кентъки беше нападнат на федерално ниво, след като Агенцията за борба с наркотиците блокира пратка с конопени семена за изследване.

Специалистите предвиждат пазара за медицинска марихуана да се разраства с все по-големи темпове след подкрепата на Конгреса.