Токът не само че няма да поскъпне, но и ще поевтинее от 1 юли. Това става ясно от предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), качено на страницата на ведомството. Промените са съответно - намаление на цената за абонатите на ЕВН с 1,3%, за "Енерго-ПРО" поевтиняването е с 1,15%.Само за ЧЕЗ е предвидено вдигане на цената с 0,3 на сто.

Ако предложението за новите тарифи бъде утвърдено, това ще е поредно поевтиняване на електроенергията от идването на власт на кабинета Орешарски. Изчисленията на ведомството показват, че поевтиняването изобщо няма да се усети от абонатите. При сметка от около 50 лева бонусът за клиентите на ЕВН и Енерго-ПРО ще е в рамките на 20-30 стотинки, а увеличението за абонатите на ЧЕЗ ще е с около 5 ст.

Предложението за намалениие на цените идва в момент, в който всички по веригата - производство, доставка, снабдяване искат увеличение на тарифите. Трите ЕРП-та предложиха средно увеличение на цената от около 9 процента, а държавната НЕК също внесе искане до ДКЕВР за вдигане на надбавката за транзит. Производителите на ток също искат по-скъп енергия.