Премиерът Бойко Борисов ще вземе решението за изтегляне на кандидатурата на Ирина Бокова и номинирането за генерален секретар на ООН на Кристалина Георгиева, след като направи консултации с други държави.

Това стана ясно от думите на вицепремиерката и вътрешна министърка Румяна Бъчварова, която днес беше в Малко Търново за проверка на сигурността по границата.

„Засега няма официално внесен проект на решение по този въпрос. До момента няма официална позиция, нито официално решение. Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение”, коментира Бъчварова.

Както Клуб Z първи съобщи във вторник на извънредно заседание, което вече е насрочено, Министерският съвет ще вземе решение за оттегляне на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигане вместо нея на еврокомисарката Кристалина Георгиева за най-високия пост в ООН. Според отлично информирания ни правителствен източник снощи премиерът Бойко Борисов е съгласувал решението с германската канцлерка Ангела Меркал и е получил нейната подкрепа за номинацията.

За БСП, която обаче стои зад кандидатурата на Бокова, предстоящото правителствено решение не е удачно.

„Държавата да изтегли своя кандидатура вече изглежда много несериозно, защото по този въпрос се мисли навреме и предварително. Изобщо не е вярно, че Ирина Бокова няма шанс – тя е най-добре класираната жена от Източна Европа”, коментира след Националния съвет на БСП днес бившият външен министър Кристиан Вигенин.

Затова трябвало правителството да търси международна подкрепа за нея, а не за първата си резерва.

„Надявам се, че всичко това, което излиза днес са спекулации, но вървим към тежък провал, ако се окаже, че не са спекулации и Кристалина Георгиева се окаже втора българска кандидатура”, добави той.

От БСП призоваха Георгиева незабавно да каже ще се кандидатира ли наистина.

Бившият президент на Полша и бивш лидер на лявата партия Социалдемокрация на Република Полша, наследник на Полската обединена работническа партия, Александър Квашневски подкрепи тезата на БСП като заяви пред бТВ, че промяна на кандидата в последния момент ще остави България и региона като цяло без шансове за успех.

"Трудно ми е да разбера и да повярвам нещо подобно. Това би била огромна грешка. Първо, процедурите вече започнаха преди месеци и ще е много трудно да предложиш нов човек в края на състезанието. България има много силен и уважаван кандидат като госпожа Бокова. Дори ми е трудно да си представя, че България би направила подобна политическа грешка. Бихте загубили всичките си шансове”, каза Квашневски.

Според него да има генерален секретар от „нашата част” на Европа щяло да е огромен успех, а за България той щял да е исторически. Да се разрушат шансовете на Ирина Бокова било „повече от грешка”.

От офиса на Кристалина Георгиева в Брюксел на този етап отказват потвърждение за кандидатурата. "Чували сме всякакви слухове. Засега нямаме коментар", казаха пред Клуб Z от кабинета на еврокомисарката.

Източници на Нова тв от белгийската столица обаче потвърдили, че номинацията вероятно ще стане факт.

Информацията за официалното издигане на Георгиева дойде часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

В следващ туит Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде издигната от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Новото развитие на ситуацита се случва на фона на постепенното отпадане на досегашната номинация на България за генерален секретар от надпреварата за ООН. Вчера Ирина Бокова падна в класацията до пето място след четвъртото предварително гласуване сред кандидатите за поста на Бан Ки Мун.