Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, научи Клуб Z от източник от кабинета.

Това ще стане на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник сутринта. Според нашия източник фактът, че кабинетът издига втори кандидат за поста не е прецедент. Случвало се е и друг път държави да подменят номинацията си, когато се вижда, че първият им избор не получава достатъчна подкрепа в ООН.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Клуб Z научи още, че снощи премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева.

В следващ туит вчера Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде издигната от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Според източници на Клуб Z очаквания за кандидатурата на Кристалина Георгиева имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Новото развитие на ситуацита се случва на фона на постепенното отпадане на досегашната номинация на България за генерален секретар от надпреварата за ООН. Вчера Ирина Бокова падна в класацията след четвъртото предварително гласуване сред кандидатите за поста на Бан Ки Мун.

Ирина Бокова.

При първото гласуване Бокова бе трета, при втората класация остана пета, при третата отново се качи на трето място, но след вчера отново остана пета. Вижте как гласуването подреди номинациите („подкрепям”, „не подкрепям”, „въздържал се”):

Антонио Гутереш: 12-2-1

Мирослав Лайчак: 10-4-1

Вук Йеремич: 9-4-2

Сърджан Керим: 8-7-0

Ирина Бокова: 7-5-3

Сусана Малкора: 7-7-1

Данило Тюрк: 7-6-2

Хелън Кларк: 6-7-2

Кристиана Фигерес: 5-10-0

Наталия Герман: 3-11-1

Антонио Гутереш.

Във всички гласувания първото място неизменно печелеше Антонио Гутереш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците.

Изборът на генерален секретар на ООН става при закрити врата с гласовете на членовете на Съвета за сигурност на Световната организация. Те пускат бюлетина с "подкрепям", "не подкрепям" и "въздържал се". За да бъде одобрен кандидатът, трябва да няма нито един глас "не подкрепям". А Лондон вече твърдо заяви, че по никакъв начин няма да даде глас на Бокова. Резултатът от вота се съобщава само на посланика на съответната страна. Общо 15 души гласуват - толкова са страните, представени в Съвета за сигурност.

Мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември т.г.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

танто за кукуригу

две бивши комунистки, двете чужд слугинаж, фани едната, удари другата. избирайте си :)
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

И не забравяйте

Не Кристалина, а Сталина :) Въпреки фалшивия акт.
 's picture

protestyr

От трън та на глог

Тая скумрия Бокова да върне държавните пари дето е ползвала за кампанията. А Сталинка също няма да бъде избрана. Стига с тези пожарникарски гимнастики.
 's picture

Margarita Krasteva

Колко нелепо звучи, че ЕНП ще

Колко нелепо звучи, че ЕНП ще издигне кандидатурата на Кристалина (Сталинка) за ген. сек. на ООН! Държавите, а не партии издигат тези кандидатури.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ПРИТЧАТА

за българския казан в ада.. В РЕАЛНО ДЕЙСТВИЕ.. Бокова не губи гласове. Да отива на пето място, но отново е първата жена.. Нямала подкрепата на САЩ и Англия. Защо тогава - с подкрепата и помощта на Килъри, тя получи втори мандат в ЮНЕСКО? И къде е работата на българското правителство и дипломация? Никаква... Писмото на дупетатина на ГРОБ, ясно си показва в каква насока са действията им. Сега "издигаме" Сталинка. За която си е ясно, че няма да получи подкрепата на Русия, но ще елиминира Бокова.. Май трябва да се отблагодарим на José Manuel Durão Barroso, както писаха дори английските медии.. Издължавайки се за първио програмен период, га бехме УЖ ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ЕВРОПА. Издигайки - веч ПОРТУГАЛКАТА СТАЛИНКА.. И ООН да бъде оглавено от МЪЖ, ПОРТУГАЛЕЦ.. Що пък трябва да бъде БЪЛГАРКА шеф на ООН.. А родните блюдолизни социоЛЪЖЦИ - а те ще продължат да ни навират Сталинка, кат първи политик, по-добър дори от ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО МУ. П.С. - за забравилите! Дори АЛБАНИЯ отказа да издигне кандидатурата на Сталинка. Та са налага Бочко да гаси пожара. Нъл по маркучите е специалист.

Жена кандидат от източна Европа. Quid nunc RU?

За да наложи руската кандидатка - Бокова, Русия упорито настояваше за жена кандидат от източна Европа. Е сега ще я получат в лицето на българката Георгиева. Какви оправдания ще измислят сега? Помните ли как за една нощ от враг номер едно превърнаха Ердоган в Best Friend Forever.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Да не забравяме и още нещо

Ако има такова предложение и Сталинка го приеме и напусне ЕК, това я прави обикновена лъжкиня. Преди няма и три месеца тя убедено твърдеше, че иска да си изкара поста на народен комисар в ЕСССР, защото имала там отговорности и работа за вършене, Изобщо, поредният автентично-десен цирк.
 's picture

nemak50

неам нерви

сега БЕСЕПЕТО ще издигне Бокова за вице на палячото -пардон генерала не знам как се казваше.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Стига глупости, бе, алоооооооу!

Това го казвам най-вече за форумиста с лика на Драгалевски! Бокова - това е комунист в червата! Доказан милиони пъти факт! А за Георгиева не е известен (на мен не ми е известен) нито един факт, който да показва, че сериозно има нещо общо с комунизма. Ама тя се била казвала Сталинка! Ааааааайде бе?! Ама то било имало фалшив акт. Ааааааайде бе?! Къде е тоя фалшив акт, Драгалевски? Извадете го на бял свят, тогава пишете до насита от сутрин до вечер! Но дори и да се е казвала Сталинка, виновна ли е Георгиева за това? Виновен можеш да си само за дела, извършени като възрастен. Дайте делата, доказващи, че Георгиева е комунист! Къде са дела, бе, а? Ще ви държа всичките тук отговорни, българи със българи зомбодрагалевски и други подобни, ако не посочите тези дела!
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

дръж ми шлифера, глупендър.

дръж ми шлифера, глупендър.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Отново, че да има какво да се трие

Запознай се с биографията на другарката, обърни внимание на кариерния й ръст преди 89-та и ми кажи сериозно как се правеше тогава такава кариера без досиенце, доносчета и дебел, комунистически гръб, щото аз не знам. Дори аз пишех трудове по поръчка за такива напредничави другари заедно със статиите за "Работническо дело".
Ники ☮'s picture
Ники ☮
nspirov

Мурзилките пикаят газ.

Хубаво е.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

джамджиева, що не триете

джамджиева, що не триете обидите по мой адрес, а мойте мнения бе, жалки трупни отломки? ;))))

Сега ви трием само за обиди,

Сега ви трием само за обиди, страхувам се, че скоро ще се наложи като терапия срещу логореята ви. Въздържайте се, моля. Или се посъветвайте със специалист.

Ой!

Что случилось! Нет нет и нет - Ирина Бокава наший агент-кандидат!

Сталинка поне няма да се вре

Сталинка поне няма да се вре за председателка....
Donsho Fanelov's picture
Donsho Fanelov
Дончо

отново

Десебилите отново дрънкат глупости,и яко правят черен ПР на Георгиева. Нищо ново под слънцето,във ДСБ,едни и същи са като комунистите и ДС агентите .
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Любопитно ми е...

... сега ГЕРБ-аджиите какви пируети трябва да направят, за да обяснят изначалната кандидатура на Бокова и факта, че ГЕРБ = БСП = ДС. Докато вървеше кандидатурата на Бокова, аргументът им беше, че била наложена от Орешарски и Боцко е бил изправен пред свършен факт. Не че минаваше за дори за калпаво оправдание, но поне лековерните средностатистически гербери, които не обичат да мислят над необходимия екзистенц-минимум не ги беше толкова срам, че са се прегърнали с партията-майка... А сега вече нямат и чеп за аргумент, след като се оказва, че "свършен факт" всъщност не е имало, кандидатурата е можела да се промени по всяко време, но Бацко не го е направил заради задкулисните си договорки с комунистите... Оставям настрана историята и личната биография на Кристалина, че кризата на идентичността сред симпатизантите на ГЕРБ във форума ще стане пълна. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.