Украйна преведе на Русия 780 милиона евро и така изплати част от дълга си за гтазовите доставки, предаде Ройтерс.

Това съобщи днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той участва в съвместната тристранна министерска среща ЕС-Украйна-Русия в Берлин. Чрез паричния превод Киев погасил част от дълга си към Москва.

Все още обаче от страна на "Гапром" няма потвърждение за получаването на тази сума. Според Йотингер страните разчитат това да стане в близките няколко дни. Еврокомисарят твърди, че задръжката се дължи на факта, че парите се превежсдат не директно, а през Ню Йорк.

Следващата тристранна среща е насрочена за 2 юни в Брюксел. Успехът й ще зависи от това дали дотогава "Газпром" ще е получил превода от Украйна.

Руският премиер Дмитрий Медведев също съобщи за платената сума. Но по-късно той също допълни, че все още няма потвърждение за извършеното плащане.

Всичко това се случи на 30 май - деня „, в който Украйна бе заплашилра да даде Русия на арбитражен съд в Стокхолм. Причината е спорът за цената на газа между двете страни.

"Газпром" все още не е оттеглил заплахата си да спре кранчето за Украйна на 3 юни. Според газовата компания това ще се случи, ако дотогава Киев не покрие дълга си. Според Москва той възлиза на 3,5 милиарда долара.