За първи път у нас действащ язовир ще се ремонтира без източване. Над 90% от дейностите на яз. „Студена“ до Перник ще се извършат под водата - от специално екипирани водолази. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която подписа договор за рехабилитация на съоръжението.

Язовир „Студена“ е с обем 25,2 млн. куб. м, стената му е с височина 53 м и дължина по короната - 259 м. Обектът осигурява питейна вода за над 100 000 жители в Перник, Батановци, девет села в региона и редица индустриални предприятия. Пуснат е в експлоатация от 1955 г.

За 61 години ремонти не са правени, в резултат на което са установени различни дефекти – разрушено покритие на откосите на язовирната стена, на пасарелката и водовземната кула. Хидромеханичното оборудване също е амортизирано и остаряло технически.

До октомври 2018 г. се планират: рехабилитация на язовирната стена чрез полагане на геомембрана по водния откос, възстановяване на бетонната повърхност, укрепване на водовземната кула със стоманобетонов кожух, ремонт на напорния водопровод и основния изпускател, и подмяна на техническо оборудване.

За изпълнител на ремонтните дейности е избран консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“.

Финансирането е по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и от държавния бюджет. Стойността на договора е близо 32 млн. лв., а срокът за изпълнение - 24 месеца.
Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизацияна пречиствателната станция за питейни води към язовира.

По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, ще се извършва постоянен мониторинг, увери министър Лиляна Павлова.