Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Страните, построени върху разлом - културен и гео-политически - са често неразбираеми и непредвидими. Не само за другите, но и за самите себе си. Моят личен опит - доста по-ограничен от този на автора - в общуване с Турция потвърждава много от изводите му в това есе (става въпрос за материала "Турция. Нека не избързваме с празненствата!" - б.р.) - стратегически пътепис (или както иначе бихте го определили).

Бил съм свидетел как едни и същи хора в турските политически и академични среди в различни ситуации и по отношение на различни проблеми могат да заемат понякога силно противоречиви, дори противоположни позиции. За мен неизменните ориентири за разбиране на един турчин са преди всичко: категоричният му национализъм - твърд и яростен при политици, дипломати и обикновени граждани, по-мек и нюансиран при интелектуалци и академици. Изостреното и болезнено чувство за достойнство - лично и национално - при среща с хора от Запад, особено с такива, които поставят сериозни въпроси за идентичността на Турция. Меката доброта и благородството в личните отношения и тревожната твърдост в защитата на собствената идентичност - когато тя се проблематизира от външни хора. Полярността на доброто и злото - не чак колкото в Русия, но все пак много по-осезаема, отколкото на запад...

Мисля, че най-важното, което един българин - особено на власт - трябва да знае за Турция е, че турчинът уважава само хора, които ценят и пазят собственото си достойнство. Дори и силата няма чак толкова голямо значение. Достойнството обаче има ключова роля във формиране отношението на турчина към другия.

Припомням си отново добре известния виц за тримата подсъдими - евреин, турчин и българин. Съдията им дал да избират между три наказания - да платят сто жълтици, да изядат сто тояги или да изближат едно кило сол. Евреинът платил и си отишъл. Турчинът решил - беден съм, но сол няма да ближа - бийте! Какво е направил нашенецът е известно. При турчина не се ходи със смачкан фасон. И да искаш, и да даваш, и да молиш - трябва да го правиш изправен и с достойнство. И без страх!

----

* Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Petyo9

Страх ме е,

че нашият премиер в гонитба за повече популярност забърква страшна външнополитическа каша и вкарва страната ни в ужасни филми.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.