Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак взе решение да уважи желанието на депутата от ДПС Делян Пеевски да се откаже от спечеленото място в Европарламента и вместо него обяви името на екоминистърката Искра Михайлова за избрана. Въпреки, че вчера членовете на ЦИК дълго спориха около принципното решение могат, или не, да "пренареждат партийните листи", днес все пак решиха, че личното желание на всеки кандидат трябва да бъде уважено.

Членовете на комисията се мотивираха с това, че Пеевски е депозирал заявлението си за отказ преди срока, в който ЦИК трябва да обяви имената на избраните за евродепутати, който изтече днес.

От там нататък, ако някой иска да се откаже от мястото си, трябва да заяви това пред Европейския парламент, но не по-късно от 23 юни, седем дни преди първата сесия на ЕП.

За всеки, който е избран за евродепутат, но е и на друга избираема длъжност (например член на национален парламент), и не се откаже в този срок , ще се смята, че е с прекратени пълномощия за националната длъжност. В тази хипотеза попада лидерът на БСП Сергей Станишев, който заяви, че ще се откаже от мястото си в ЕП, но не го е направил на този етап.

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева изчете днес имената на 17-те нови български представители в ЕП. Забавното е, че в списъка по азбучен ред, Станишев попадна под фаталния за БСП № 15:

1. Ангел Джамбазки, ББЦ

2. Андрей Ковачев, ГЕРБ

3. Владимир Уручев, ГЕРБ

4. Георги Пирински, БСП

5. Ева Паунова, ГЕРБ

6. Емил Радев, ГЕРБ

7. Илияна Йотова, БСП

8. Илхан Кючук, ДПС

9. Искра Михайлова, ДПС

10. Мария Габриел, ГЕРБ

11. Момчил Неков, БСП

12. Неджми Али, ДПС

13. Николай Бареков, ББЦ

14. Светослав Малинов, РБ

15. Сергей Станишев, БСП

16. Томислав Дончев, ГЕРБ

17. Филиз Хюсменова, ДПС