Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руснаците дадоха знак на американците през август каква изненада може да ги очаква през октомври. Научихме вече как хакери, които много хора приемат за тясно свързани с Кремъл, са проникнали в имейлите на Демократическата партия. Миналата седмица „Вашингтон пост“ съобщи, че руски хакери са се насочили към електронната система с избирателните списъци. И, очевидно, за да помогнат на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент, те „изпускат“ в сратегически моменти от кампанията „най-унищожителните“ документи.

Миналата седмица научихме и друго: руснаците не са просто хакери – те са и измамници. Излиза, че преди откраднатата информация „да изтече“, понякога те са преглеждали документите, редактирали са ги, добавяли са фалшива информация и после са ги пробутвали вместо оригиналите. „Форин полиси“ съобщи какво са направили: публикували са и оригиналите, и редактираните ментета на три документа. Откраднатите документи от фондациите „Отворено общество“ на Джордж Сорос са били променени, за да се създаде измамното впечатление, че руският активист срещу корупцията Алексей Навални е бил финансиран от Сорос. Проруската хакерска група „Сайбер Беркут“ е вмъкнала името на Навални, несъществуващи суми в долари и малко измислени допълнителни думи.

Това поставя един интригуващ въпрос: Дали агентите на Владимир Путин планират „изтичането“ на фалшифицирани документи от Демократическата партия в навечерието на изборите за президент на САЩ?

Вероятно те ще покажат, че фондацията на Клинтън е финансирала „Ислямска държава“ или пък най-после ще намерят доказателството, че на Хилъри Клинтън не й пука за загиналите американци в Бенгази. Може би те ще покажат, че Клинтън наистина си е изгубила ума преди няколко години, а сега разчита всички нейни решения да се взимат от конгресмена Антъни Уайнър (станал известен с редовните скандали покрай него, свързани с разпращане на свои неприлични снимки на непознати жени – б.р.)

Подобни руски дезинформационни кампании има още от времето на Студената война, като например класическият случай с твърдението, че СПИН е резултат от заговор на ЦРУ. Но този тип кибер война - с хакване на електронна поща, „редактиране“ на документите и публикуването им след това, си е преминаване на горно ниво на играта. Изкушаващо е да поразсъждаваме над въпроса каква ли щеше да бъде Студената война, ако и тогава имаше хакери. Никога няма да узнаем, разбира се, защото Съветският съюз се сгромоляса още преди Ал Гор да "изобрети" интернета (бившият вицепрезидент припомня често, че като сенатор е предложил законодателството, което отваря пътя към развитието на мрежата. Много често обаче във форуми го подиграват, че претендира да е изобротел световната мрежа – б.р.)

Но е видно, че дезинформационните войни на Русия не са спирали. Преди седмица прочетохме за руските опити да подкопаят военното партньорство между Швеция и НАТО. Разпространява се фалшива информация за някакъв таен склад с ядрено оръжие в Швеция и за това как натовските войници щели безнаказано да изнасилват шведките. Този тип употреба от Русия на „въоръжена информация“ донесе объркване в Украйна през 2014 година. Тогава руснаците разпространяваха теории на конспирацията за свалянето на малайзийския самолет и така оправдаваха нахлуването си в Крим.

Така че, да очакваме ли през октомври изненада „от Путин с любов“?

Путин вече се намесва във вътрешната политика във Франция, Холандия, Великобритания, като помага на крайните партии да дестабилизират страните. Изглежда в момента прави почти същото в САЩ – освен хакването на имейлите на демократите и атакуването на електронната система с избирателните списъци, излезе информация и за наемане на тролове, които трябва да се представят в туитър и другите социални мрежи за подкрепящи Тръмп американци. Тръмп и Путин вече се обясниха един на друг колко си се възхищават и дори след раздялата с шефа на кампанията Пол Манафорт (работил за проруския бивш президент на Украйна Виктор Янукович – б.р.), Тръмп и някои от топ-съветниците му все още имат близки връзки с Москва.

Суперконкурентната американска медийна среда е уязвима пред точно този подход, който руските хакери използваха в случая със Сорос – откраднаха документите, промениха ги, а после ги публикуваха вместо оригиналите. Ако хакерите на Путин „доставят“ такъв тип документ срещу Клинтън в края на октомври (изборите са на 8 ноември – б.р.), конкуренцията ще принуди медиите да съобщят за тях, още преди да имат възможност да проверят дали са променени.

Не знаем дали и какво са планирали хакерите на Путин за тази есен. Но фалшифицираните документи на Сорос могат да ни подскажат.

...

Дейна Милбанк е политически наблюдател на "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Коментари

 's picture

д-р Петроff

КомунизЪм,социализъм,путинизъм...

Една майка ги родила,а ги е откърмила Партията Майка.
 's picture

д-р Петроff

Явно,

най-хубавото предстои.Толкова явен стремеж на Путин, САЩ да изберат тов. Тръмп,би трябвало да накара американците да се замислят.

Голям проблем на мужика,

Голям проблем на мужика, освен традиционната липса на въображение, е и това, че мери всичко със свой аршин. Че кой в Швеция би се вързал на подобни глупости? Виж, ако в Русия се разчуе „новината“ че натовските войници изнасилват наред, очаквайте масови женски демонстрации с искане за присъединяване към Алианса.
 's picture

д-р Петроff

В този сайт

наскоро имаше статия какви лъжи използва руската пропаганда за да ги плаши с НАТО.А Швеция се насочи към НАТО защото Путистан я има за своя територия. Та пуска хибридки,че натовски войници ще изнасилват шведки безнаказано.Такава лъжа ще произведе обратен ефект в Путистан,където има мъжки дефицит.Ще размечтае клетите рускини сериозно.

Видения

На автора на статията му се привиждат звезди и комети посред бял ден.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.