Григор Димитров ще срещне №2 в света Анди Мъри в осминафинал на турнира от Големия шлем US Open в Ню Йорк.

Миналата нощ и двамата спечелиха двубоите си от третия кръг с по 3:1 сета. Ще излязат един срещу друг в понеделник, още не е ясно от колко часа.

“Ще бъде труден мач срещу Григор Димитров, рече Мъри след двубоя си срещу италианеца Паоло Лоренци. - Той играе силно в последните две седмици. Ще трябва да се представя на високо ниво, за да го победя.”

Между двамата има нещо общо - освен 9-те мача дотук, три от които спечелени от българина. Включително на четвъртфинал на "Уимбълдън" през 2014 г., когато шотландецът защитаваше короната си. Треньор на Гришо това лято стана Дани Валверду, бивш наставник на Анди Мъри. Двамата са приятели, въпреки че не работят заедно вече. 

С помощта на Валверду британецът триумфира на US Open през 2012 г., а сега се надява да повтори успеха си, предвид и отличната форма, в която се намира. Анди си върна титлата на “Уимбълдън”, а след това стана олимпийски шампион.

В този период венецуелецът Валверду, възпитаник на Иван Лендъл, пое Григор, който е напът да излезе от много голяма дупка, след като през 2014-а игра на полуфинал на “Уимбълдън” и стигна до 1/8-финал на Откритото първенство на САЩ.

Снощи Димитров благодари на българите за подкрепата на корт №17 в мача срещу Жоао Соуза.

„Страхотно е, когато видя българския флаг на мой мач. И днес усетих подкрепата на феновете. Без вас, ние сме просто едни тенисисти”, каза Димитров на английски. 

“С Анди съм играл много пъти, това е друг, нов мач. От доста време не съм се представял така в Шлема. Но не мисля, че съм си свършил работата тук”, продължи първата ни ракета, когато още не се знаеше кой ще е следващия му съперник, тъй като мачът на Мъри едва бе започнал.

Запитан за срива в третия сет, той отвърна следното:

„Има моменти, в които не можеш да направиш нищо, просто трябва да бъдеш търпелив. Жоао е страхотен боец, познавам го добре и знам какво може, в третия сет просто ме надигра, не пропускаше топката.”

Григор целуна коленете си и обясни, че го е направил, защото си е припомнил съвет на първия си треньор в тенис академията в Барселона, който му е казвал да се движи на корта. Той допълни, че се чувства перфектно физически, краката му го водят напред.