Григор Димитров за втори път в кариерата си е на 1/8-финал в Откритото първенство на САЩ по тенис. В третия кръг първата ни ракета спечели с 3:1 сета срещу португалеца Жоао Соуза - 6:4, 6:1, 3:6, 6:2, и ще играе в Ню Йорк и през втората седмица на последния за годината турнир от Големия шлем.

Следващият съперник на Гришо ще е Анди Мъри, който води битка близо 3 часа и половина с 40-ия в света Паоло Лоренци (Италия) - 7:6 (4), 5:7, 6:2, 6:3. Двубоят ще е в понеделник.

Най-важното е, че на US Open Димитров играе най-силния си тенис от много време насам. Може би от 2 години, когато за първи път стигна до тази фаза на "Флашинг Медоуз" и отстъпи пред Гаел Монфис.

Очакваше се тежък мач със Соуза, с когото имаха разменени победи. Българинът обаче бе на различно мнение и тръгна "на скорост" в мача от третия кръг. Той нанесе удар с пробив за 6:4 в първия сет, а преди това двамата тенисиста печелеха сервис геймовете си. 

Във втората част Димитров дръпна с 3:0, а след това и с 5:1, за да затвърди за 6:2 и два сета аванс. В третия обаче Соуза отвърна, а Гришо не успя да задържи високото ниво в играта си, за да отчае съвсем своя противник. Португалецът поведе с 5:0. Първата ни ракета върна един пробив и се добра до три поредни гейма, но след това Соуза затвори сета - 6:3 и надежди за обрат.

Такъв наистина се зададе в четвъртия, в който 36-ият в света започна с пробив, а след това реализира подаването си - 2:0. Тук обаче Григор запази хладнокръвие и за пореден път в последните седмици показа хъс. Той спечели 6 поредни гейма и вдигна победоносно ръце.

Със спечелените точки дотук хасковлията най-вероятно ще се завърне с топ 20 идния понеделник, но ако продължи да играе така може да постигне много повече на US Open. Дори срещу олимпийския шампион и първенец на "Уимбълдън" Мъри, когото е побеждавал неведнъж. При това на най-високо ниво - три пъти в 9 мача. Последната среща бе спечелена от Григор - 2:1 сета на твърди кортове в Маями по-рано тази година.