Харесвате ли наистина добрите теории на конспирацията? Тези от типа, че Елвис е жив и работи в магазин, че човек никога не е стъпвал на Луната и кадрите са монтаж... Това питат авторите в музикалното списание NME.com, а причината е сензационна история, публикувана шотландски разследващ журналист. Името му е Крейг Уилямс. Но за разлика от примерите за невероятни теории по-горе, той прилага и някои доказателства за своята.

Журналистът твърди, че най-после е разкрил самоличността на най-известния автор на графити в света -  Банкси. (Banksy). И зад уличните картини стои не кой да е, а Робърт дел Ная или 3D от "Масив Атак". Имате съмнения? Ето някои от "масивните" доказателства на автора.

Самият 3D става известен именно като художник на графити в Бристол, преди да стане част от "Масив Атак". Това го пише в официалната му биография. Уилямс проучва местонахожденето на графитите на тайнствения Банкси и засича дали по време на появята им е имало събитие на групата в същия град. Оказва се, че съвпаденията са страшно много. Ето какво още открива журналистът:

- Банкси често говори за приятелството си с 3D и е заявявал, че музикантът има влияние върху рисунките му.

Един от графитите на Банкси в Неапол, които се появяват заедно с концерт на "Масив Атак". Снимка 

- Певецът и текстописец се появява във филм на Бански "Излезте през магазина за подаръци"

- През март 2003 г. "Масив Атак" имат концерт в Мелбърн, Австралия. Произведението на Банкси в града се появява по същото време.

- Един от първите трафити на художника в Европа се появява в Неапол, Италия, през август 2004 г. Второ произведение има от 2010-а, но е заличено. 3D е голям фен на местния футболен отбор "Наполи" и е разказвал за посещението си на мач на тима през 2004 г.

- През 2005 г. девет рисунки на Банкси се появяват на Палестинската стена. Вокалът на "Масив Атак" е активист по палескинския въпрос.

- "Масив Атак" свирят в Лос Анджелис, САЩ, на 24 септември 2006 г. Буквално няколко дни преди това - 15-17 септември, в града има изложба на Банкси.

- Няколко произведения на Банкси са открити в Мали през 2007 г. Същата година музикантът посещава Мали, участвайки в проекта "Африка експрес" на Деймън Олбърн

- През август 2008 г. Банкси изрисува три стени в Ню Орлиънс, САЩ, за отбелязването на три години от опустошитерния ураган Катрина. Премиерата на документалния филм за бедствието "Trouble The Water", за който "Масив Атак" и 3D пишат саундтрака,  е същата седмица.

- Оказва се, че шест графита на Банкси във Сан Франциско, открити на 1 май 2010 г., са се появили след като няколко дни по-рано - "Масив атак" са имали концерти там.

- Същото се случва и през май същата година в Торонто, Канада - три произведения на тайнствения художник се появяват в града точно тогава. Същия месец историята се повтаря в Бостън с едно произведение, появило се ден преди концерта на бандата...

Има и още съвпадения от този род. Съвпадения ли? Интересните "съвпадения" продължават.

Банкси е човекът, който пише въведението към книгата "3D и изкуството на "Масив Атак", излязла миналата година. И последно - работи на Банкси се появяват на обложките на албумите на "Масив Атак" досега.

Ето тук целия текст на Крейг Уилямс със сензационните му разкрития: glasgowtransmission.wordpress.com