Григор Димитров е в третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис след много трудна, но сладка победа над французина Жереми Шарди с 3:2 - 4:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Двубоят продължи повече от три часа, а началото му се забави заради продължителен дъжд в Ню Йорк.

Следващият съперник на българина е португалецът Жоао Соуза. Победителят ще се класира на осминафинал.

Мачът с Шарди почна лошо за българина, който позволи пробив още в първия гейм. Французинът го затвърди с лекота и дръпна с 2:0. Григор успя да изравни при свой брейк за 4:4, но веднага Шарди проби сервиса му отново - 5:4. След това той успя да поведе в сетовете след 6:4.

Вторият сет вървеше гейм за гейм, като и двамата тенисисти получиха възможности за брейкове, но не се възползваха. До 5:4 за Григор, след което той съумя да изравни резултата, този път 6:4 в негова полза.

Третият сет бе за Шарди. Той спечели сервиз гейма на Гришо за 4:3, а малко след това повтори и отново излезе напред в резултата. Четвъртата част още отначалото вървеше за хасковлията. Той дръпна с 2:0, после и с 4:1, допусна лек срив за 3:4, но запази хладнокръвие и доведе нещата по успех с познатото 6:4 и 2:2.

Силната игра на Григор Димитров продължи и в решителния пети сет, в който той поведе с 4:0 за двадесетина минути. Личеше, че Шарди е пречупен, двамата тенисисти пласираха сервисите, а след 6:2 българинът постигна третата си победа над френския тенисист от четири мача.

Григор подобри представянето си на US Open спрямо миналата година, когато отпадна във втория кръг след 2:3 срещу казахстанеца Михаил Кукушкин. Това ще му гарантира нов прогрес в ранглистата. Наред сега обаче е двубоят със Соуза, който се очертава да е много тежък. Двамата са си разменили по една победа. Успехът за португалеца дойде именно на Откритото първенство на САЩ по тенис преди три години. След това Димитров си върна в Малайзия.