Западните партньори на Русия постоянно нарушават ангажиментите си в сферата на сигурността и по тази причина извършването на дейности съвместно с ЕС, САЩ и НАТО по обичайния начин не се получава. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в изказване пред студенти в МГИМО.

„Политическите ангажименти са нарушавани грубо и продължават да се нарушават“, допълни още той. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство отбеляза, че Западът дълго време се опитвал да държи Русия на "ученическата скамейка" в международните отношения.

"Нашите предложения се натъкваха на егоизма на политическия елит в редица държави, които се стремяха да получат геостратегически преимущества за сметка на интересите на други страни, грубо нарушавайки приетите през 1990-те години тържествени декларации на най-високо ниво и в ОССЕ, и в рамките на отношенията на Русия с НАТО за това, че сигурността е неделима и никой няма да укрепва своята безопасност за сметка на другите страни", заяви той.

„Надявам се нашите партньори да помнят това. Ако го забравят, ние ще им го напомним, тъй като ние няма да можем да извършваме дейности по обичайния начин нито със САЩ, нито с ЕС, нито пък с НАТО“, каза още Лавров.

Въпреки всичко ние сме готови на пълноценно възстановяване на отношенията със САЩ и Европа, подчерта дипломат номер 1 на Русия. Но само на основата на равноправието и без никакви опити тези отношения да бъдат "игра на една врата", допълни той.

Лавров характеризира външната политика на Москва като многовекторна по всички азимути и самостоятелна. Той разкри пред студентите, че сега се готви нова концепция за външната политика на Русия, на основата на основополагащите и ключови направления, определени от Путин още през 2000-та година. Скоро разработката щяла да бъде представена на президента, съобщи ТАСС.

Той също така посочи, че разговорите за изолация на Русия на международната сцена са смешни, тъй като 80% от населението на света живее в страни, които споделят подходите, които има Москва. „Никой не се е отвърнал от нас. И да се говори, че това са всички членове на международната общност, не е правилно. Осемдесет процента от населението на света живее в страни, които споделят нашите подходи и искат справедливост в световната политика, затова да се говори за каквато и да е било изолация е просто смешно“, посочи Лавров, цитиран от БГНЕС.

Готови сме да работим с всеки нов президент на САЩ, разбира се в рамките на готовността и на държавния глава на САЩ да работи с нас, обясни Лавров. Според него редизборната кампания в Щатите вече станала досадна и за партньорите на Америка.

Предпоставки за нова студена война няма, така че подобна война няма да има, декларира министърът.