Чартърните полети между Руси яи Турция от днес са възстановени. Руският премиер Дмитрий Медведев е подписал постановлението за отмяна на забраната. Документът вече е публикуван на сайта на руското правителство, съобщи ТАСС.

Медведев препоръчва още да се предприемат допълнителни мерки за транспортна безопасност по посока Турция, което засяга и чартърите, и редовните полети. 

Забраната за туристически полети между Русия и Турция бе въведена от руската страна през октомври миналата година след инцидента, при който турските воненновъздушни сили свалиха руски военен самолет, нарушил възсушното им пространство. Бомбардировачът изпълняваше задачи в Сирия.

През август обаче отношенията между Москва и Анкара започнаха да се разведряват, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Владимир Путин и бе взето решение за възстановяване на отношенията между двете страни.

Руското министерството на транспорта съобщи, че авиокомпаниите са започнали да подават в управлението на Росавиация заявки за чартърни полети в Турция и руските авиационни власти са готови незабавно да започнат да издават разрешения.