Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Различни болници в страната закупували едно и също лекарство за терапия на онкоболни пациенти с разлика в цената от порядъка на 34%. За парадоксалния факт съобщи в интервю за "Дарик" подуправителят на Нацоналната здравно-осигурителна каса Иванка Кръстева.

По думите й независимо от това, че за последната година броят на онкоболните у нас е намалял, средствата, които Касата дава за лечението им, са скочили с 1/4 спрямо миналата година. Това наложило институцията да инициира засилени проверки в заведенията, които лекуват раково болни пациенти, за да се намалят излишните разходи.

"Парадоксален е фактът, че през последната година, т.е. 2016 г., спрямо 2015 г., в първо полугодие, ние имаме намаляване с 5,18% на онкоболните.

Предходната година са се били увеличили с 3,64 спрямо 2014 г. А 2014 г. спрямо 2013 г. също са се увеличили с 8,45%. Тази година има намаление с 5,18%, като за сметка на това разходът ни за лекарствотерапия на онкоболни се е увеличил с близо 26% спрямо същия период за м.г., като в периода не са влезли нови молекули за лечение на онкозаболявания.

Забелязваме, че през последните два месеца разходът ни за онколекарства е станал 25 млн. ежемесечно на фона на среден разход за миналата година - 18,9 млн.", обясни Иванка Кръстева.

Затова от институцията предприели проверка, за да се опитат да установят какво се случва.

"С оглед на това прави впечатление и друго - например, при едно лекарство при обследване на цената, която ние заплащаме, разликата между едно и друго лечебно заведение е 34%. Всички тези факти са доста неоспорими и необосновани. Но това не означава, че тези проверки са насочени към пациента. Разлика в цената между едно и друго лечебно заведение в размер на 34%, при положение че има и позитивен лекарствен списък и там има определени пределни цени, това са цени доста над тези в позитивния лекарствен списък", каза още подуправителят на институцията Иванка Кръстева.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.