Шефът на унгарските социалисти Атила Местерхази подаде оставка и така плати цената за разгромната загуба на партията си, предаде Ройтерс. Партията, която е наследница на комунистистите, управлявали Унгария от 1956 до 1989 г. и в наше време била на власт от 2002 до 2010 г., се срина на трето място в евроизборите през уикенда.

Само преди месец социалистите загубиха фатално и парламентарните избори от Фидес, партията на премиера Орбан, която за втори пореден мандат пое управлението на страната.

"Като председател на Социалистическата партия, поемам пълната отговорност за фиаското на изборите", заяви Местерхази. Той се отказва и от поста шеф на парламентарната група на социалистите в парламента.

Ръководството на партията се събира в събота, за да решава бъдещето на формацията, съобщи говорител на СП. 

Още веднага след евровота шефът на социалистите и премиер на Белгия Емилио ди Рупо също подаде оставка, за да измие срама от лошото представяне. Същото направи и испанският соцлидер Рубалкаба.

Всички те изтъкваха, че политическа отговорност се носи единствено с оставка и затова я дават, след като са претърпели неуспех на изборите.