От 1 юни сметките за парно и топла вода ще се отчитат по нов начин, съобщи столичната топлофикация.  Това става след като от тази дата влиза в сила новата Наредба за топлоснабдяване.

Тя дава възможност на всеки клиент на топлофикационните дружества да предвиди месечните си разходи за отопление и топла вода и позволява на потребителите в рамките на етажната собственост да изберат начина за определяне на сградната инсталация.

Отпадат прогнозните дялове за формиране на сметките за отопление и топла вода.

Също така се ограничава и възможността за некоректно заявяване на нулево потребление на топлоенергия, което се отразяваше върху сметките на съседите и допълнително позволява превенция срещу кражбите на парно, съобщават от дружеството. Според наредбата такава заявка може да се прави само ако едно жилище не е обитавано поне 3 месеца.

Но заради промените „Топлофикация София” съветва клиентите си в сградите - етажна собственост да организират общи събрания, за да разгледат подробно начините за определяне на разходите за сградна инсталация и да изберат най-подходящата за тях възможност.

Документът предвижда 4 алтернативни начина за това - по фиксиран процент сградна инсталация, предложен от фирмата за дялово разпределение, каквато практика съществуваше преди 2007 г. или по досегашната формула за измерване на базата на действително инсталираната мощност за отопление в сградата. Другите две възможности са свързани с наемане на правоспособно лице с  разрешително за проектиране на вътрешни отоплителни инсталации, за да изчисли или да извърши измерване на количеството енергия, изразходвано в сградната инсталация. Тези два варианта са за сметка на етажната собственост.

Топлинните счетоводители също могат да се ангажират с тази дейност. Клиентите трябва да уведомят „Топлофикация София” или своя топлинен счетоводител за избрания начин за определяне на разхода за сградна инсталация в срок до началото на новия отоплителен сезон през октомври 2014 г. Ако топлофикацията или топлинният счетоводител не бъдат изрично уведомени за новия избор на етажната собственост, досегашният начин за определяне на сградната инсталация се запазва.

Сметките за топла вода за май ще бъдат изготвени по старата наредба. По изискванията на новата наредба ще бъдат изчислени сметките за юни, които абонатите ще получат в средата на юли 2014 г.