Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решение, с което изисква от НЕК и ТЕЦ-овете „Контур Глобал Марица изток 3“ и „Ей И Ес 3С Марица изток 1“ да започнат преговори за промени на дългосрочните договори за изкупуване на ток. Искането е цената, по която държавната компания изкупува електроенергията да бъде намалена.

Енергийният регулатор нарежда споразуменията да бъдат изменени при следните минимални параметри: намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ „AES – 3C Марица Изток 1“ с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, съответно намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

Едновременно с това ДКЕВР предлага на министъра на финансите да сезира Европейската комисия за необходимостта от разглеждане на условията по действащите споразумения. 

Според доклад на работна група, проверявала споразуменията, действащите в България дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия не са съвместими с въведените нови европейски изисквания за конкурентни пазарни условия. Те поставят „Контур Глобал Марица изток 3“ АД и „Ей И Ес 3С Марица изток 1“ ЕООД в по-изгодно икономическо положение както от другите производители на енергия, така и от потенциалните нови участници на пазара, твърдят от ДКЕВР. Според ведомството тези договори биха могли да се смятат за нерегламентирано предоставяне на държавна помощ.

Задължението на НЕК да изкупува тока от тези централи не е съобразено с реалното потребление на електрическа енергия в страната, което намалява, посочват от енергийния регулатор. От ведомството уточняват и че енергията, продадена по тези договори, е изключително скъпа, като общата стойност на изкупената, но неизползвана енергия от двете централи, е в размер на 274, 4 млн. лв. само за следващата година.

С исканите от Комисията изменения за намалена пълна цена на енергията от „Ей И Ес 3С Марица изток 1“ ЕООД с 30% и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, както и при намалена пълна цена на енергията от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар, ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 424 млн. лв. за второто полугодие. Според изчисленията на комисията промяната в споразуменията с двете централи ще спести на НЕК общо 5,4 млрд. лв. 

С друго свое решение ДКЕВР предлага на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев законодателни промени, с които да се въведат лимити за изкупуваните количества зелен ток, които се плащат по преференциални цени. Идеята е само половината от електроенергията от възобновяеми източници да се купува на висока цена.