Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

816 мигранти са задържани от органите на МВР на територията на страната в периода 11 - 18 август, сочи седмичната справка на вътрешното министерство. В сравнение с първата седмица на август, когато са задържани 687 чужденци, се регистрира увеличение с 19%, пише БГНЕС.

Така миналата седмица се оказва рекордна по отношение мигрантския натиск върху България от началото на 2016 г.

Общо 11 025 мигранти са регистрирани на българска територия от 1 януари до 18 август, става ясно още от данните на МВР. Най-голяма е групата на граждани на Афганистан. От началото на месец август има значително увеличение и на иракчаните, влизащи на българска територия. Едва на трето място са сирийците, които търсят убежище в европейски държави и са задържани у нас.

Данните следват тенденцията от август месец миналата година. За седмицата 14-20 август 2015 г. у нас са били задържани 760 незаконно пребваващи. Пикът на мигрантския натиск е бил в края на август и началото на септември 2015 г., когато за седмица са установени 1285 лица. Дали тази възходяща тенденция е продължила и през третата седмица на този месец ще стане ясно в петък, когато МВР ще предостави нова справка. Прави впечатление, че спрямо 2015 г. има драстичен спад на задържаните каналджии. Ако през август 2015 г. за трафик на хора са задържани 105 души, то за първите 18 дни на август 2016 г. са установени едва 15 трафиканта.

Оказва се, че и домовете за настаняване на мигранти, които са към дирекция “Миграция” са препълнени. При капацитет на домовете от 940 лица, към 18 август в тях са настанени 1445 лица. В тези домове се настаняват първоначално задържаните мигранти до установяване на техния статут, както и тези чужденци, които представляват интерес за службите или се считат за заплаха за сигурността.

От справката на дирекция “Миграция” става ясно още, че от началото на 2016 г. принудително са били върнати 512 незаконно пребиваващи граждани. Турция е приела едва 24 лица от България на основание споразумението за реадмисия, което по-рано тази година бе подписано между вътрешните министри на двете страни. Общият брой на молбите за връщане на чужди граждани, които са влезли на българска територия от Турция, от 01 юни до 18 август, се отнасят за 865 лица. При засилване на мигрантския поток в следващите седмици, страната ни има капацитет да приеме още около 2200 мигранти, които да бъдат настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците към МС. Към момента заетостта на центровете е 57% - при максимален капацитет от 5130, настанени са 2949 лица.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.