На редовното си правителство заседание днес, Министерски съвет ще приеме Стратегия за децентрализация 2016-2025 г. и програмата за нейното изпълнение за три години напред. Министрите ще одобрят и Национална програма за полярни изследвания 2017-2021 г.

Друго решение, което ще вземе кабинетът е за изменение на Националния план за действие по заетостта през 2016 г. Министърът на финансите Владислав Горанов внася проект на решение за предложение за директор за Република България в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка. Министрите ще променят и тарифата за таксите, които се събират от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е внесъл проект на решение за увеличаване на капитала на "Терем" ЕАД – София, с непарична вноска. В дневния ред на министрите влизат и няколко точни за промяна на собствеността на няколко имота частна държавна собственост и публична държавна собственост. Кабинетът ще предостави имот за управление на МВР и ДАНС.

Месец преди началото на новата учебна година за студентите Министерски съвет ще разгледа и проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за ползване на студентските общежития. Проектът е внесен от вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Министрите ще одобрят и становища по две конституционни дела от тази година – едното за установяване на противоконституционност на част от разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване, а другото за установяване на противоконституционност за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор.