Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Продължава тенденцията лихвите по депозити и кредити за домакинствата да падат до все по-рекордни стойности. Месечното изследване на БНБ показва, че новооткритите срочни левови влогове за домакинства и сектор "Нетърговски организации, обслужващи домакинствата", е 3,51% - с 0,51 процентни пункта (пр.п.) по-малко в сравнение с година по-рано. В сравнение с март понижението е с 0,05 процентни пункта.

При лихвите по кредитите тенденцията е разнопосочна. При потребителските кредити през април стойността на показателя се повишава с 0,84 пр. п. в сравнение със същия месец на м.г., като достига 11,39% на годишна база. По-изгодни са кредитите в евро. При тях лихвата пада с 0,35 пр. п. до 9,21 на сто годишно.

Годишният процент на разходите, който включва и допълнителните такси (ГПР), по кредитите за потребление в левове през април 2014 г. в сравнение със същия месец на 2013 г. се повишава с 0,40 пр.п. до 12,64%, а по кредитите за потребление в 
евро спада с 0,46 пр.п. до 10,83%.

Жилищните кредити също поевтиняват, като в левове за последната година понижението е с 0,31 пр. п. до 6,56%. Тук ипотеките в евро са малко по-неизгодни - 6,86% годишно. По двата продукта ГПР е съответно 7,51% и 7,69 на сто.

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.