Санкция в размер на 300 000 лв. застрашава концесионера на плажа "Слънчев бряг - Север". Това стана ясно от думите на министърката на туризма Николина Ангелкова, която днес направи инспекция на централния плаж в курорта, който се оказа изряден. На другия плаж обаче били открити множестно нарушения, свързани най-вече с поставяне на търговските обекти на повече от позволената площ и с неравнопоставеност между платена и безплатна зона за летуващите.

Инспекцията на министерството, която тече в момента, е с цел да провери дали са отстранени пропуските, констатирани в началото на сезона. Според Ангелкова на повечето места концесионерите са се съобразили с предписанията. Повторно проверени са 40 ивици. Най-сериозни са нарушенията на "Слънчев бряг - Север" и "Несебър - Юг", като освен със солена глоба, Ангелкова заплаши, че може да се стигне до процедура по прекратяване на концесията за плажа в Слънчев бряг.

Според концесионния регистър съдържател на плажа от 2002 г. за период от 20 години е фирмата "Сънинвест" ООД. Тя е регистрирана в Пловдив. Собственик в нея е общинският съветник в Пловдив от партия "Съюз за Пловдив" Владимир Кисьов. Това обаче не е първата закана към фирмата. 

В края на 2015-а по предложение на регионалната министърка Лиляна Павлова е поискано прекратяване на концесията заради системните нарушения, констатирани на плажа, показват медийни публикации. Министерският съвет обаче отхвърля предложението й за "Слънчев бряг - Север" и "Несебър - юг", който се държи от фирма "Сироко". Мотивът от заседанието на правителството е, че може да се даде още година срок на концесионерите да отстранят нарушенията и им се дава "последна възможност" да приведат поставените преместваеми обекти и допълнителни търговски площи около заведенията за бързо хранене в съответствие с правилата.