Датата е 11 май 2000 г. Тогава 6-годишната Александра Янарска, дъщеря на известната полска актриса Ева Блашчик, опитва да изпие хапче. Задавя се с водата. Момиченцето получава хипоксия – недостиг на кислород, и изпада в кома. И остава в нея до август тази година, когато вече 22-годишната Александра, отново е в състояние да възприема света около себе си. И дори започва да изразява емоции, съобщава medportal.

Събуждането от комата става възможно благодарение на съвместната работа на полски медици и японски учени. Проф. Исао Морите разработва новаторска процедура, с която на пациенти в кома се имплантират електроди в шийната част на гръбначния стълб. Електродите получават сигнали от основната част на апарата, поставен върху тялото на пациента, и подават ток, който стимулира работата на мозъка, подобрявайки кръвообращението.

Актрисата Ева Блашчик отново ще може да разговаря с дъщеря си.

Доктор Моника Барчевска от клиниката по неврохирургия в Университетската болница в Олщин заявява, че става въпрос за пълно излизане на момичето от комата. То ще има нужда от дълга рехабилитация, разбира се, тепърва ще се учи отново да ходи и говори, но самият факт, че е напълно в съзнание, дава надежда за много пациенти.

Стимулаторът на проф. Морите е поставен на още шестима пациенти в началото на май 2016 г. и Александра е вторият от тях, който се събужда. Първият е 35-годишен мъж, който се намира в съзнание и вече може по малко да разговаря.

До края на годината стимулатори ще бъдат поставени на още осем пациенти.