"Софийска вода" отнесе тлъста глоба от 4 800 600 лв. от Комисията за защита на конкуренцията, защото неправомерно начислявала лихви върху неплатени сметки на база на прогнозно количество потребена вода.

В края на март антимонополното ведомство обяви, че доставчикът злоупотребява с монополното си положение, като му предостави 30-дневен срок да се защити. След изтичане на срока стана ясно, че компанията не е предоставила достоверни обяснения за своята практика.

Производството срещу "Софийска вода" беше образувано с решение за самосезиране от ведомството. При него експертите установили, че съгласно общите условия на комуналната фирма потребителите са задължени ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, дружеството начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. Изготвена в края на тримесечния период изравнителна сметка установява общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество за всеки отделен месец.

В същото време ВиК операторът начислява лихви за забава и върху фактурирани прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребена вода, която се изчислява веднъж на тримесечие след действителен отчет на водомерите. Това поведение на ответното дружество директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга, обясняват от КЗК.