Казусът с референдума за изборното закаонодателство ще стигне до Върховния админстративен съд (ВАС). Това каза днес пред Нова ТВ шефът на инициативния комитет Георги Близнашки. Той поясни, че причината за жалбата до ВАС е потъпкването на закона за референдумите от страна на шефа на НС Михаил Миков.

Проверката на ГРАО показа, че комитетът е събрал 463 000 валидни подписа, а за да стане референдумът задължителен са необходими 500 000. Според Близнашки по закон шефът на НС е задължен да уведоми инициаторите на референдума, за да могат те да попълнят пропуските в едномесечен срок. В писмо, пратено до комитета два дни преид евровота Миков обаче твърди, че няма такова задължение. За това той е пратил инициативата за референдум до две комисии в НС. Така референдумът ще мине по процедурата на текста от закона, според който НС е длъжен да обсъди инициативата, ако за нея за събрани 200 000 подписа. В този случай обаче парламентът може да приеме, но може и да отхвърли искането за референдум. Имайки предвид настроенията в мнозинството срещу референдума това означава, че ако зависи от БСП и ДПС той няма да се осъществи. Въпросите в референдума са свързани с това дали част от депутатите да се избират мажоритарно, да има ли електронно гласуване и дали гласуването да стане задължително. 

Съпротивата срещу референдума е огромна, партиите на статуквото се борят с него с всички средства, заяви Близнашки.

Жалбата до съда ще бъде внесена в петък. Ако ВАС се произнесе в полза на комитета шефът на НС ще бъде длъжен да даде едномесчен срок за попълването на валидните подписи до 500 000 и парламентът ще бъде длъжен да приеме решение за провеждане на референдума.