Плевенски лекари от Университетската болница „Д-р Г. Странски“ спасиха живота на 57-годишен мъж, приет в кома, след като в мозъка му била забита 15-сантиметрова бамбукова пръчка, съобщи Нова тв.

Доц. д-р Йордан Панов.

„Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература”, заяви републиканският консултант доц. д-р Йордан Панов.

Пациентът бил докаран в болницата преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се спънал и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му.

Сантиметърът показва, че почти 15 см от пръчката са били забити в мозъка на мъжа.

С помощта на компютърна томография в Плевен установили, че чуждото тяло е проникнало на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв, плъзнало се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминало е през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинило голям кръвоизлив.

Пациентът късметлия.

Мъжът, който е претърпял преди време и операция от рак на ларинкса, след която му казвали, че ще живее само шест месеца, но той продължил да живее нормално, се възстановява добре и след новото премеждие. Само две седмици след операцията той дори вижда с нараненото око.

„Наложи се да импровизираме. Решихме да направим операция на малкия мозък с отваряне отзад, да изчистим кухината от кръвните съсиреци, да спрем кървенето и при отворено оперативно поле, когато имаме достъп при евентуално кървене, да направим опит да изтеглим чуждото тяло през окото обратно“, разказа доц. д-р Панов.

Уникалният случай ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина.