Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гражданският съвет на Реформаторския блок оповести декларация по повод някои от последните актуални събития у нас. Според съвета предаването на Абдуллах Бююк на Турция е незаконен акт, който нарушава българско и международно законодателство. Рформаторите смятат, че правителството отклонява България от евроатлантическия й път и обслушва чужд геополитически дневен ред заради ангажирането си с енергийни проекти от т.нар. "Голям шлем".

Ето какво се казва в декларацията:

Декларация на Гражданския съвет

Гражданският съвет следи с дълбоко безпокойство и загриженост политическите събития от последните седмици.

Предаването на преследвания по политически причини Абдуллах Бююк на турската държава е незаконен акт, който нарушава:

- Конституцията, националното и международното право;

- Правата на човека – забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение, правото на справедлив процес и защита;

- Принципите на правовата държава

- Базисните принципи на солидарността, справедливостта, и хуманното отношение.

Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО. Тези действия, заедно с ангажирането на правителството с енергийните проекти от “Големия шлем” (АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас-Александруполис) обслужват чужд геополитически дневен ред, който отклонява България от евроатлантическия й път и нарушава националните ни интереси.

Гражданският съвет се обявява за сигурност в Черноморския регион и настоява за ангажиране на всички демократични съюзници от НАТО в осигуряване на мира и сигурността в региона. Позициите на премиера по тoзи и други принципни външнополитически въпроси са в разрез с нашето членство в ЕС и НАТО, което предполага солидарност и лоялно сътрудничество между държавите членки.

Гражданският съвет настоява за ясно поемане на политическа отговорност и съвместни действия с нашите евратлантически партньори за решаване на основните проблеми, които представляват заплаха за националната сигурност на България, вместо действия, които унизяват националното ни достойнство и интереси"

Малко по-късно бе оповестена декларация и от Изпълнителния съвет на Блока:

"Реформаторският блок изказва несъгласие с нарушаването на основни принципи, които са водещи за коалицията – за нас те са върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Предаването на чуждестранен гражданин на турските власти от миналата седмица е знак за погазването на тези принципи, залегнали включително и в Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България.

Опасността от мигрантска криза не може да бъде предмет на двустранни договорки само между България и Турция. При променената политическа обстановка и засиления мигрантски натиск на българската граница е необходима общоевропейска позиция за бежанската криза, която защитава интересите на държавите на първа линия – България и Гърция.

Реформаторският блок иска изслушване в пленарна зала на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова още в първите дни на новата сесия на 43-тото Народно събрание и държи да получи гаранция, че подобни казуси няма да бъдат допускани отново от МВР, а министър Бъчварова да обясни пред НС мотивите, с които ведомството й погазва върховенството на закона"

 

Коментари

Но реформаторите няма да се

Но реформаторите няма да се отклонят от правителството. Майната му на евроатлантическия път :)
 's picture

Радев

Радев

То тоя ГС към РБ е малко като директор на водопад, не че не са прави, но няма кой да ги чуе. Кунка, Лукчо, Мокета, гледат като оцъклени, откакто са във властта, та не един Бююк, а хиляда Бююци ще преглътнат, само и само правителството да е стабилно.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Кои беха тия?

Мишока Неделчев, леко изкуфял, Трайчо, дето ядеше от ръката на Боце преди да го разкарат и друга такава паплач? Само един мъж имаше между тях, един педал, дето се бори за кмет на София, но той правилно ги от.ба, когато се пуснаха на Бойко.
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Като гледам любимата ми

Като гледам любимата ми министърка на която толкова много съм фен си заминава - типично за Тиквуциян - прекарва ги и после ги гони
 's picture

Роси

Гласът на разума...

Да е жив Гражданския съвет, че ако не са те и ДСБ, направо си е жив соц... Премиерчето направо се е пос.. от страх, готово е да се подложи на всеки, който го пожелае, върти се като пумпал между Ердоган, Путин и Юнкер, не знае на кой свят се намира и за отпускане на напрежението иска оставката на кметицата на Младост... Толкова нелепо не съм се чувствала отдавна, страх ме е не за отвън, а за отвътре - некомпетентност и простотия отвсякъде..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.