СИМОНА РУСЕВА

“Хилъри Клинтън иска да стане американската Меркел. Знайно е, че политиката на канцлерката по бежанците е катастрофа. Престъпността (в Германия) достигна ниво, което никой не е предполагал, че ще го преживее. Нашата страна има достатъчно проблеми, нови не са ни нужни.”

Това изрече кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп по време на предизборна реч снощи в Йънгстаун, щата Охайо. Там той представи стратегията си срещу терора.

Милиардерът повтори познати тези, но до известна степен коригира позицията си спрямо НАТО.

Ако на 8 ноември т. г. спечелел президентските избори, той щял да работи в тясно сътрудничество със съюзниците от пакта, за да унищожи терористите от престъпната организация “Даеш”.

Само преди седмици Тръмп постави под въпрос основна стратегия на трансатлантическия съюз – ако съюзник бъде нападнат, това да се смята за нападение на всички членки на НАТО. Тогава Тръмп заяви, че трябвало всеки отделен случай да се анализира, а и всичко зависело от приноса на дадена страна за укрепването на пакта.

В снощната си реч ораторът направи завой – тясно сътрудничество в отбранителния съюз.

Той се обяви и за привличането на Русия като партньор в битката срещу терора. Станел ли президент, той щял да свика международна конференция, на която да се набележат мерки срещу тероризма.

За да се избегнели терористични атаки в САЩ, Тръмп бил решен да прокара забрана за влизане на мюсюлмани в страната. Щяло да има и черен списък на държави, на чиито граждани да бъде забранен достъп до територията на САЩ. Наред с това били необходими “екстремни проверки за сигурност”. Имигрантите пък задължително щели да бъдат подлагани на идеологически тест.

Терорът трябвало да се бори не само с военни средства. Достъпът за ислямисти до интернет и до социалните мрежи трябвало да стане невъзможен. Как би могло да стане това, Тръмп не уточни.

Според последните социологически проучвания кандидатката за президент на демократите Хилъри Клинтън има преднина пред Доналд Тръмп. В нейната кампания за пръв път вчера се включи вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Преди това, а и вчера, го направи и стопанинът на Белия дом Барак Обама.

На предизборен мититинг на Хилъри в родния му град Скрантън, щата Пенсилвания, Байдън заяви, че ако жена стане президент, животът в страната ще се промени към добро – жените и девойките щели да получат огромен шанс за реализация. Клинтън била енергична, умна и целеустремена. Тя щяла да осъществи и амбицията си за възход на икономиката, което пък ще е от полза и за средната класа, и за хората на наемния труд.

Според Байдън Тръмп нямал необходимите качества за държавен глава.

“Ако той би бил президент, то аз щях да призова покойния си син Бо да откаже служба в армията поради ненадеждността на Тръмп”, изрече емоционално вицепрезидентът. Неговият син Джоузеф, наричан Бо, почина на 46 г. от рак на 30 май м. г.

В речта си вицепрезидентът заяви още, че ако Тръмп би живял в ранните съветски времена, той непременно щял да хареса Сталин.

Барак Обама прекъсна почивката си на остров Мартас Винярд, за да подкрепи за пореден път кандидатурата на Хилъри Клинтън. Президентът говори вчера в Чилмарк, щата Масачузетс, като призова демократите да използват времето до изборите за решителна кампания в полза на Клинтън:

“Ако не се ангажираме с нейната победа, алтернативата е загуба на вота”, предупреди Обама.