Можете ли да хванете рак от орган на донор с онкологично заболяване? Този въпрос задава Би Би Си, като съобщава, че стотици пациенти във Великобритания вече са получили подобни тъкани, въпреки схващанията, че онкологично болните не могат да бъдат донори.

Данните показват, че през последните 5 години 272-ма донори в Обединеното кралство са имали раково заболяване. Техни органи са били трансплантирани на 675 души. Трансплантацията на очи е основната област, в която подобни донори могат да помогнат, твърдят специалистите.

Схващанията, че хората, които са имали рак не са подходящи, са погрешни, защото в някои случаи това е възможно. От Консултативния комитет по безопасност на кръвта, тъканите и органите са категорични, че трябва да се намери баланс между риска от предаване на раково заболяване на реципиента и опасността пациентът да почине преди да му бъде присаден необходимия орган. Тъкани от починали донори, страдали от някои видове рак, могат съвсем безопасно да бъдат използвани за трансплантация, казват експертите.

Във Великобритания оценяват риска донор да предаде заболяването си на реципиента на едва 0,06%.

Според проф. Джон Форсайт от NHS Blood and Transplant никой човек не бива да отказва да се регистрира като донор, заради настоящото си или минало заболяване. Защото може да спаси живот.