Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

Това се казва в комюнике на Европейската комисия до Европарламента и Европейския съвет относно европейската стратегия за енергийна сигурност, предаде Фокус.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Снощи шефът на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди премиера Пламен Орешарски, че договорът на България с Русия за изграждане на газопровода "Южен поток" нарушава европейското право в енергетиката и че Брюксел няма да се поколебае да вземе мерки за отстраняването им.

"Европейската комисия ще действа навреме, щом сметне, че правилата на вътрешния пазар, а именно правилата в енергетиката, не се спазват и от наша гледна точка това е случаят поне със споразуменията постигнати от България", каза Барозу.

И шефът на НАТО Расмусен се обяви срещу Южен поток заради засилването на енергийната зависимост на Европа от Русия.