СИМОНА РУСЕВА

Хилъри и Бил Клинтън са заработили през 2015 г. 10,75 милиона долара, върху които са платили данъци. Средната данъчна ставка в САЩ е 34,2 процента.

Това става ясно от публикуваната данъчна декларация на кандидатката за президент на Демократическата партия.

Доходите на семейство Клинтън за миналата година са се формирали предимно от хонорари на Бил Клинтън, получени за произнесени речи по време на елитни форуми. Приходите на Хилъри – 3 милиона долара, са от продажбите на нейната книга, в която описва времето, когато през първия президентски мандат на Барак Обама тя беше държавен секретар на САЩ, ерго външен министър.

Семейство Клинтън са превели 1 милион долара за дарения, се посочва още в данъчната декларация.

Доналд Тръмп продължава да упортства и не оповестява приходите си за миналата година.

В САЩ е прието това да прави всеки кандидат за президент. Това е по-скоро морален жест, няма такова задължение по закон.

Въпреки това отказът на Тръмп да оповести данъчната си декларация среща остра критика дори сред републиканците, чийто кандидат е за държавен глава. Според критиците му неговото поведение повдигало редица въпроси за имотното му състояние, за бизнеса му, както и дали изобщо е дарявал суми за благотворителни цели.

Доналд Тръмп, който почти никога не споменава името на политическата си опонентка Хилъри Клинтън, без прилагателното “лъжкиня”, би могъл да има основателни причини за дискретността си.

Според разследване на в. «Ню Йорк таймс» строителният магнат най-вероятно изобщо не плаща налози.

Наскро в Детроит Тръмп обеща на американците «данъчни подаръци»: «За много работници данъчната ставка ще е нула.»

Най-вероятно нула данъци плаща и Тръмп, твърди изданието, позовавайки се на данъчни експерти. Това било не само възможно, а и легално.

Как обаче предприемач, който сам обявява състояние от 10 милиарда долара (8,96 млрд евро), не е длъжен да плаща налози?

Според експертите хора, които се занивамат с недвижимости, се ползват от предимства, които законът щедро гарантира на заети в този бранш. Те имат право да отписват всичките си оперативни разходи, заделените за инвестиции суми и лихвите по тях. Така в много случаи излиза, че предприемачи като Тръмп не само че не дължат данъци, а са били и на червено. Пишеш на хартия, че заделените суми от приходите са за бъдещи проекти и финансовите служби го приемат.

«Наличието на такива вратички в данъчното законодателство не на последно място се дължи благодарение на агресивни лобисти в бранша», коментира «Ню Йорк таймс.»

Според разследването на всекидневника последните публично оповестени данъчни декларации на Тръмп са от 70-те години на миналия век. От тях ставало ясно, че през 1978 и 1979 г. Тръмп не е трябвало да плаща данъци. През годините преди това платените като налози суми са били незначителни.

След като Хилъри Клинтън оповести данъчната си декларация, тя се обърна задочно към Тръмп: «Защо и той не го направи? Какво крие?»

Тръмп се оправда, че данъчната му декларация за миналата година още се проверявала от американския НАП. Когато имало резултат, щял да го оповести.

От Федералната данъчна служба обаче контрираха, че Тръмп по всяко време може да съобщи какво е декларирал като приходи. Това не било обвързано с течащата проверка на представената от него документация.