Премиерът Пламен Орешарски обяви днес в парламента, че ще реши дали правителството да подаде оставка, но след "лични" консултации с лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Такива щели да се състоят в следващите няколко дни. 

"Досега нямах възможност, нямах време", каза Орешарски на въпроса обсъдил ли е вече с ръководството на БСП унизителните за левиацата резултати от вота за Европарламент. Или поне не го е направил физически, тъй като няколко дни бе в чужбина.

"Аз виждам вдигане на нивото на другата партия", бе лаконичният му отговор, визирайки много доброто представяне на "коалиционния" партньор ДПС.

Орешарски каза още, че не бил готов с идеи за смяна на министри. Имал и "много имена" за наследник на екоминистърката Искра Михайлова, която преди дни стана евродепутат, след като Пеевски обяви, че се отказва. 

Михайлова стана министър от т.нар. квота на ДПС, а в изборната нощ лидерът на движението Лютви Местан обяви, че вече се е спрял на ново име, което ще предложи на Орешарски.

На въпроса кога е разбрал, че остава с министър по-малко, пък министър-председателят отвърна:

"Страхувах се за това от края на миналата година, когато разбрах, че ще е на челни позиции в листата".

Орешарски отговаря на репортерските въпроси с половин уста, като непрекъснато повтаряше, че журналистите се били повтаряли.

Иначе викове "Оставка!" посрещнаха премиера откъм дясната половина на пленарна зала, където стои опозицията.

Той се появи малко след 16 ч, за да отговаря на въпросите на депутатите на ГЕРБ по провелите се днес дебати по вота на недоверие на тема "Енергетика".

В парламента го чакаха от сутринта, тъй като по-рано през деня бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана.

Така Орешарски дойде директно от летището в НС. След като го овикаха обаче избраниците на Бойко Борисов напуснаха залата. Това принуди министър-председателят да обяви от трибуната:

"Депутатите от ГЕРб излязоха, така че не си струва да влизам в дебат".

Днес оставката на правителството отново поискаха и от Реформаторския блок. Оттам разпратиха съобщение до медиите, в което се казва:

"Изборите поставиха ултиматум на правителството да подаде оставка. Тук сме, защото виждаме опит да се пренебрегне волята на избирателите. Никаква "кратка ударна програма" на Орешарски не може да постигне разрешаване на кризата. Ние от Реформаторския блок настояваме за незабавни избори. Служебното правителство да спре всички афери на сегашното правителство и енергийната мафия, а прокуратурата да започне незабавно разследване. Всеки час от продължаващото управление на това правителство задълбочава кризата и нестабилността на страната".