Министерството на младежта и спорта излезе с остра позиция за допинг скандала с лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употребата на забранения препарат ЕПО по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Първата реакция на министър Красен Кралев на бразилска земя бе умерена и предпазлива, но часове по-късно в декларация на повереното му ведомство личи по-остър тон.

 
По-късно днес се очаква Дънекова да даде пресконференция в Рио.
 
Вижте позицията на ММС:

"Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употреба на забранени вещества по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт! 

Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). 

Атлетката бе тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Преди началото на Олимпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри РИО 2016 г. и Летните параолимпийски игри РИО 2016 г. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи. 

До 8 август на българските спортисти, които ни представляват на Олимпийските игри от нашия Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.

Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК. 

Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт."