Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 84-годишна възраст си отиде големият български актьор Никола Анастасов.

Той е починал след тежко боледуване в понеделник вечерта, съобщи синът му Чавдар Анастасов, цитиран от бТВ.

Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 г.

Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов в тогавашния ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г.

Играе в театрите във Враца (1955 – 1956) и Варна (1956 – 1957), както и в софийските Сатиричнен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала. Първата си значителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров. Участва също в „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“.

Играе и в множество филми – „Пагоните на дявола“, „На всеки километър“, както и „Нако, Дако и Цако“ – първият цветен български телевизионен сериал. Участва още в „Неочаквана ваканция“ и „Астронавтите“. Най-популярните му екранни превъплъщения са като Пейо в класическия филм на Зако Хеския "Тримата от запаса" и Димитраки в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация" (1974) на БНТ по класическата пиеса на Добри Войников.

Никола Анастасов озвучава главния герой в култовата аудиодраматизация на "Мечо Пух" от 80-те години на миналия век.

През 1971 г. получава званието Заслужил артист, а през 1980 г. и най-високото - Народен артист. През 1982 г. е награден с орден „НРБ“, II степен. През 2015 г. получава награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър.

Да си спомним за големия актьор с това негово новогодишно гостуване в "Комиците":

... Или с този документален филм за него.

Поклонението пред Никола Анастасов ще е в петък – 12 август, от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър.

 

Коментари

/Не/Развеселен

Поклон!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.