Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)


Столичната община веднъж не е разрешила надстрояването на хотел „Маринела“ в София – бивш „Кемпински“ и известен като „Японския“ - с нови 10 етажа. Скоро обаче може да й се наложи да го разреши. Искането на собствениците е било заявено преди пет месеца, но главният архитект е отказал да издаде виза за строителство заради продължаващото производство по обявяване на комплекса за паметник на културата.

Както Клуб Z съобщи обаче, в края на миналия месец министърът на културата Вежди Рашидов е подписал заповед за отказ за обявяване на хотел „Маринела“ за паметник на културата. На 22 юли главният архитект на София Здравко Здравков е бил информиран за това решение и в законовия срок е обжалвал отказа на Рашидов пред Върховния административен съд (ВАС).

Предложението за обявяване на „Маринела“ за паметник е именно на Столичната община, която бе подкрепена още от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Музея за история на София и няколко неправителствени организации. Мотивите им са, че проектираният от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава комплекс е уникален и трябва да бъде запазен в оригиналния си вид. Писмото е изпратено още от бившия главен главен архитект Петър Диков през март 2015 година. Почти година и половина по-късно Министерството на културата отсъди – хотелът не е паметник.

Ако ВАС потвърди отказа на Вежди Рашидов, тогава главният архитект няма да има законови основания да откаже да разреши надстрояването. Столичната община съобщи за Клуб Z, че на 21.03.2016 година собствениците на хотел „Маринела” са поискали виза за надстрояване на съществуващото 2-етажно тяло с 10 етажа. Това означава до съществуващата 22-етажна кула на хотела да се появи още една 12-етажна.

Съвсем отделна е процедурата, по която Дирекцията „Национален строителен контрол“ санкционира собствениците за надстрояването само с 2-етажа на същото ниско тяло. Тази процедура се обжалва в съда и дирекцията призна, че е безсилна да спре незаконното – според нея – строителство.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Вашият премиер, вашият

Вашият премиер, вашият министър, вашата общинска управа - радвайте им се. Селяндури, селяни и простаци - както комунистите едно време, налазили София от селата и гетата. Красота.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.