Суперкомпютърът IBM Watson спаси живота на жена, която е болна от рядка форма на левкемия, съобщава сайтът NDTV. Учени от Университета в Токио използвали изкуствения интелект, за да анализират генетични промени при болна 60-годишна жена.

В началото на пациентката била поставена диагноза за друг тип левкемия. Лечението обаче не действало и лекарите били озадачени. Те се обърнали за помощ към изкуствения интелект и само за 10 минути Watson анализирал данните от изследванията на жената, като ги сравнил с база данни с 20 млн. други подобни анализи и проучвания. Компютърът открил точното заболяване - различна форма на левкемия. Препоръчаното от изкуствения интелект лечение вече е дало резултат и лекарите са изписали пациентката.

В съобщението се твърди, че Watson е идентифицирал и друга рядка форма на левкемия при друг болен.

Това са първите случаи, за които се съобщава, при които изкуствен интелект се използва за откриване на конкретна диагноза и препоръка за лечение.

Вероятно преди методът да навлезе за масова употреба ще мине много време, тъй като на него може да се разчита, само когато е налична достатъчно голяма база данни за сравнение. Все пак случилото се показва възможностите на изкуствения интелект, ако бъде използван правилно.