Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Суперкомпютърът IBM Watson спаси живота на жена, която е болна от рядка форма на левкемия, съобщава сайтът NDTV. Учени от Университета в Токио използвали изкуствения интелект, за да анализират генетични промени при болна 60-годишна жена.

В началото на пациентката била поставена диагноза за друг тип левкемия. Лечението обаче не действало и лекарите били озадачени. Те се обърнали за помощ към изкуствения интелект и само за 10 минути Watson анализирал данните от изследванията на жената, като ги сравнил с база данни с 20 млн. други подобни анализи и проучвания. Компютърът открил точното заболяване - различна форма на левкемия. Препоръчаното от изкуствения интелект лечение вече е дало резултат и лекарите са изписали пациентката.

В съобщението се твърди, че Watson е идентифицирал и друга рядка форма на левкемия при друг болен.

Това са първите случаи, за които се съобщава, при които изкуствен интелект се използва за откриване на конкретна диагноза и препоръка за лечение.

Вероятно преди методът да навлезе за масова употреба ще мине много време, тъй като на него може да се разчита, само когато е налична достатъчно голяма база данни за сравнение. Все пак случилото се показва възможностите на изкуствения интелект, ако бъде използван правилно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.